Община Асеновград в партньорство с Община Садово са одобрени с проекта си по процедурата „Екологосъобразна мобилност”. Те са сред 15-те спечелили предложения за  изпълнение на инвестиции за екологосъобразна мобилност на обща стойност 98,4 млн. лв, като те ще бъдат финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен европейските средства в размер на близо 100, общините имат и 28 млн. лева собствен принос.

Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции. Електробусите ще вървят между двете общини, които са в партньорство.

 В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат разработени или актуализирани Генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти, вкл. ще бъдат изградени почти 30 км велоалеи.

Допустимите за финансиране дейности включват доставка на нови превозни средства с нулеви емисии, зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт, включително изпълнение на съпътстващи мерки за осигуряване на зарядните станции, разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи, изпълнение на инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, разработване/актуализиране на Генерални планове за организация на движението.