БСП активисти се готвят за протест пред Общинския съвет на сесията на 17 януари заради предложенията за паметника на Альоша.  Кандидатът за общински съветник от червените  Йовка Златева призовава в социалните мрежи за опазване на паметника на Альоша.

„ В Пловдив няма място за нацисти !Долу ръцете от Альоша!“, пише под призива.

На заседанието на местния парламент ще има поне две предложения за бъдещото на монумента. До този момент са внесени две – от съветниците от ДСБ, както и от ИТН. Днес те ще се разглеждат на комисии, за да се прецени да ли да бъдат допуснати до дневния ред. Възможно е да им и други проекторешения до сесията.

Едно от тях на групата на ИТН, които искат да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента.  Въпросът, който се предлага от общинарите от партията на Слави Трифонов е:

„Да бъде ли реализирано преместването на „Паметника на Съветската Армия, по-известен като Альоша, издигащ се на върха на хълма Бунарджик”.

Възможните отговори са – „да” и „не”.

Ако решението бъде прието, то кметът Костадин Димитров ще трябва да предприеме действия по провеждането на допитването до пловдивчани.

СНИМКА:АРХИВ

Общинският съвет ще решава и за референдум за съдбата на АльошаГрупата на ИТН внесоха предложение за провеждане на допитване до пловдивчани

На сесията ще се гледа и друго предложение, свързано с паметника на Альоша, което е входирано от двамата съветници от ДСБ -- Владимир Славенски и Йоно Чепилски, част от групата на ПП – ДБ. Те предлагат паметникът да бъде демонтиран до края на 2024 година и преместен в в Музея на социалистическото изкуство.

Съветници от ДСБ внесоха предложение за преместването на АльошаПредложението включва още осъществяване на архитектурен конкурс за реновация