Месец след като отстъпи кметското място в Пловдив Здравко Димитров започва работа при митрополит Николай и ще управлява църковните и манастирските имоти в епархията. Назначението ще бъде обявено официално до дни, до стабилизирането на здравословното състояние на патриарх Неофит владиката на Пловдив нямало да говори по други теми. "За мен е важно доверието на митрополит Николай, но това е и голяма отговорност", заяви за "24 часа" самият Зико. 

Близостта между бившия кмет и дядо Николай е добре известна от години. 

"Митрополит Николай е част от моето семейство", често обичаше да повтаря Здравко Димитров, докато беше кмет. Дружбата им датира още от времето, когато владиката встъпи в длъжност. Приятелството им се засили, когато Зико беше областен управител. Дядо Николай не пропускаше служба, в която да не произнесе възхвала на Димитров като кмет. Той му отвръщаше със същото. В кметския си кабинет на видно място държеше портрет на митрополита. На всяка великденска литургия Димитров даваше първото боядисано яйце на дядо Николай и най-напред с него се чукаше. Зико беше винаги на първа линия на литургиите на владиката, пътуваше с него до Кърджали и за богоявленския водосвет. 

Здравко Димитров лично положи и първия камък на новата църква "Свети Архангели" на Джамбаз тепе, която е в непосредствена близост до новата сграда на митрополията.