Бивша учителка по френски от СОУ „Свети Патриарх Евтимий” създаде истински райски кът в междублоково пространство в Кършияка.  Донка Иванова се пенсионира през 2011 година и оттогава започва да уплътнява свободното си време с градинарство. За радост на съседите й това се случва пред блок на бул. "Дунав" 186.

„Когато професионалните занимания отстъпят място на любимите, се ражда красотата. Когато не липсва желание за промяна, когато искрата за такава пламне и запали стръкчето ентусиазъм да бъдеш полезен с това, което можеш, се ражда красота”, разказва Донка Иванова.

Жената не крие, че началото не е било лесно, а и реакциите на съседите й не били еднозначни. Едни били гневни, че се разполага с общинска земя, а други дори отправяли заплахи. Разбира се, не липсвали и похвали, които я окуражили да продължи с „творбата си”.

„И така запустялото пространство около входа и блока се превърна в градини. Градините - в пенсинерски Фитнес център и клуб за общуване. Имам си съмишленици и помощници. Градинките е мястото, където въртим умело мотики, вместо бухалки и обръчи, премятаме маркучи, вместо ленти и топки.  И резултатът е налице.  Красиви цветни ансамбли, според сезона, артистични хрумвания, цветни композиции, съчетани с геометрични фигури’’, споделя пред TrafficNews.bg пенсионираната учителка.

Всяка градинка си има име: Първородната (пъстрата), Артистичната, Ъгловата, Хаотичната, Бебето (последната, която си чака своя кръстник).  В градинарството се включват дори и съседи от други блокове. Един донесъл банан, а друг донесъл камъни от Златоград.

„Ще завърша с посланието на Малкия Принц и заключението, до което стига, за единственото си цвете след пътешествието си до Земята.  И така, както той открива, че колкото и красиви цветя да е видял на Земята, неговото си му остава най-скъпо, така и ние ще кажем: Да, може да има по света много красиви, стилни, изящни цветни градини, но нашите, пред входа и около блока са ни най- скъпи, защото за тях ние се грижим и влагаме цялата си любов. А посланието идва от разговора на Малкия Принц с Лисицата за значението на думата "опитомявам". Хора, "да опитомим" междублоковите пространства, да създадем свои кътчета за отдих и отмора! Да го направим заедно!”, призовава жената.

През 2016 година тръдът им е възнаграден и от кметството на район "Север" са получили първа награда за най-красива градина в района.