Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („БАПИМ“)  излезе с отворено писмо, в което защитава  производителите на инертни материали „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД и „Европейски пътища“ АД, които доскоро експлоатираха кариерите за добив на подземни богатства „Белащица“ и „Белащица – юг“.  Концесията на дружествата за добив на инертни материали бе прекратена след серия протести на пловдивчани и хора от селата от Родопска яка. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов назначи няколко проверки, тъй като изнасянето на инертни материали продължи и след прекратяването на концесията, а протестиращите блокираха пътя.

Позицията на БАПИМ е , че фактите са изопачени и създават предпоставки за постигане на неясни интереси. От асоциацията напомнят, че с инетртните материали се обезпечават инфраструктурните обекти в областта, както бетонопроизводството, асфалтопроизводството и варопроизводството. Кампанията срещу въпросните дружества, които стриктно са спазвали стандартите за работа и опазването на околната среда,  е причина за повишаване на цените на строителни материали.

От  БАПИМ определят поведението на държавните контролни органи като „неадекватното и некомпетентно”, заради  опита за спиране на дейността на двете концесии. Припомнят, че в средата на 2021г. две съдебни инстанции – Административен съд-Пловдив и Върховния административен съд, окончателно потвърдиха законосъобразността на действията на двамата концесионера при експлоатацията на кариерите в Белащица, като отмениха актовете на Министъра на енергетиката от 2020г. за спиране на двете концесии поради замърсявания на околната среда, като съдът установява, че от страна на концесионерите са предприети всички предписани мерки срещу замърсяването на околната среда и не са налице обективни основание за спиране на действието на концесионните договори.

 

Ето и целият текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО От Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали („БАПИМ“)

 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, Считаме за важно и в интерес на обективността и етиката да се обърнем към жителите на Пловдивска област и местните медии и институции и да изразим огорчението и несъгласието си с ескалиращите в последните седмици нападки и недостоверни твърдения спрямо двама наши членове – производителите на инертни материали „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД и „Европейски пътища“ АД, които доскоро експлоатираха кариерите за добив на подземни богатства „Белащица“ и „Белащица – юг“, находящи се в с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив. Свидетели сме на публично изопачаване на фактите, обвинения и клевети, които ощетяват гражданите от правото на обективна информираност, повишават необосновано тревогите им и създават предпоставки за използването им като средство за постигане на неясни интереси.

Когато се говори за дейността на кариерите, никъде не се споменава, че строителните материали, които се добиват в тях, обезпечават изпълнението на почти всички инфраструктурни и строителни проекти в района на гр. Пловдив, както и бетонопроизводството, асфалтопроизводството и варопроизводството на територията на няколко общини в Пловдивска област. Умишлено прикрит остава и ефектът от спирането на кариерите върху стойността на строителните материали в района, както и върху местната индустрия като цяло. Целенасочената кампания срещу двамата наши членове петни името на целия бранш, пренебрегвайки значението му за развитието на строителството и икономиката на страната. Сдружение Българска асоциация на производителите на инертни материали (БАПИМ) е браншова организация, в която членуват най-големите законни производители на инертни материали в страната.

Преобладаващата част от членовете на сдружението са дружества, които са интегрирани в структурите на големи международни компании като Holcim, Тitan, Quarzwerke, Kirchdorfer Gruppe, Plena Company, които спазват прецизно, както законодателствата на държавите, в които развиват дейност, така и строги вътрешно корпоративни политики за нормативно съответствие. Нашите членове са еталон за високи стандарти на работа и екологосъобразна дейност и изразяваме категорично несъгласие с представянето им като нехаещи за обществения интерес закононарушители. През всичките години, през които са развивали дейност в находището, двете компании са спазвали стриктно високи стандарти за работа и опазване на околната среда, както и всички разпоредби на националното и регионалното законодателство, въпреки опитите дейността им да бъде препятствана.

Поради неадекватното и некомпетентно поведение на държавните контролни органи, през 2020г. беше направен опит за спиране на дейността на двете концесии. Но в средата на 2021г. две съдебни инстанции – Административен съд-Пловдив и Върховния административен съд, окончателно потвърдиха законосъобразността на действията на двамата концесионера при експлоатацията на кариерите в Белащица, като отмениха актовете на Министъра на енергетиката от 2020г. за спиране на двете концесии поради твърдяни замърсявания на околната среда, като съдът установява, че от страна на концесионерите са предприети всички предписани мерки срещу замърсяването на околната среда и не са налице обективни основание за спиране на действието на концесионните договори. В същото време дружествата ни са били винаги съпричастни към ежедневните проблеми на местното население и активно са търсили диалог и сътрудничество с местната власт. Такъв диалог до този момент е бил избягван от страна на активните по темата членове на местните общности.

Бихме искали да подчертаем, че освен приходите за републиканския и общинския бюджет под формата на данъци и концесионни такси, тези дружества са осигурявали работни места предимно за хората от местното население, както и са подкрепяли под различна форма дейностите на местните общини. Всяка година през зимните месеци “Холсим кариерни материали Пловдив” и “Европейски пътища” за своя сметка са почиствали пътя към село Белащица със собствена техника, оказвали са подкрепа на местната общност в условия на природни бедствия и са съдействали за спасяване на бедстващи жители на селото в трудни метеорологични условия. Редовно са осигурявали и средства за провеждане на тържества и други културни инициативи на местните Общини. На следващо място.

Напълно безпочвени са и обвиненията, че двамата производители нямат намерение да извършат рекултивация на отработените терени и да ги върнат успешно към земеделския или горския фонд на страната и то съгласно водещите стандарти за възстановяване на подобни участъци. Дружествата имат утвърдени “Планове за рекултивация” на всички свои обекти за добив на подземни богатства. При разработване на плановете се обръща специално внимание на нормативните изисквания, нуждите на местните общности, възстановяването на отработените участъци до найвисокото и най-добро ниво на ползване, реинтеграцията на обекта в обкръжаващата го среда чрез подходящо ландшафтно оформяне, възможностите за подобряване на биоразнообразието и устойчиво последващо ползване на възстановените терени. Плановете обхващат два етапа – техническа и биологична рекултивация, които включват съответно оформяне на хоризонти, склонове и пътища, подравняване на терена,  оформяне на минимален наклон за оттичане на дъждовните води; подготовка на бордовете и насипването им с чисти земни маси върху оформените склонове и хоризонти, както и затревяване и залесяване с местни, приоритетни за опазване, растителни видове и последващ мониторинг на процесите на естествено възстановяване. Част от дейностите по рекултивация вече са стартирали и ще продължат в зависимост от развитието на находищата. В изпълнение на концесионните договори са открити доверителни банкови сметки със специално предназначение за обезпечаване на задълженията, свързани с ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи на находищата.

В заключение бихме искали да потвърдим, че нашият бранш ще продължи да работи в рамките на закона, в интерес на икономиката на страната и благополучието на хората и разчита на конструктивен диалог с обществеността и институциите в България в името на същия този общ интерес. В заключение на горното бихме искали да се цени обстоятелството, че дейността на нашите членове “Холсим кариерни материали Пловдив” и “Европейски пътища” е законосъобразна и санирана от всички контролиращи я държавни администрации. Вярваме в българските институции с надежда, че ще отделят време да анализират ситуацията от висотата на тяхната експертност, съблюдавайки действалите и приложими Закони като намерят справедливо решение. Оставаме открити за разговор с всички заинтересовани страни и с готовност бихме предоставили всякаква добросъвестно поискана публична информация за дейността ни.