Жителите на три пловдивски села излязоха на протест заради сериозно забавяне на строителството на жп надлз. Хората от селата Трилистник, Рогош и Скутаре настояха изграждането на съоръжението да приключи по най-бърз начин.

Надлезът трябваше да бъде готов през април, но в последствие пускането му се отложи за август. И към днешния ден той все още не функционира. За хората от населените места в района това удължава пътят им с 20 км, за да стигнат до Пловдив. Като алтернатива те използват временно трасе, което е в изключително лошо състояние.

Възложител на проекта е НКЖИ, откъдето обясниха, че забавянето е по вина на изпълнителя и той ще бъде санкциониран с неустойки по договора. Представител на железопътната компания се ангажира, че завършването на надлеза ще стане до края на ноември.

"За нашето семейство проблемът е голям, тъй като ние всекидневно се налага да минаваме по този алтернативен път, по който никак не е алтернативен, за да закараме децата на детска градина… По надлеза работници няма", заяви Василена Нанева – жител на с. Трилистник,

"Баща съм на три деца и този алтернативен път се налага да го минавам на ден по 6 пъти. - По магистралата не отивате ли? - Като мина са 160 км.", каза Тодор Нанев – жител на с. Трилистник.

"Опитваме се да накараме изпълнителя да компенсира срока и да увеличи своята мобилизация, за да намалим тези санкции. Срокът, с който е поставен пред изпълнителя, е 30 ноември. Анализът, който сме направили е, че срокът може да бъде спазен", заяви Емил Манчев – зам.-ръководител Проект към НКЖИ.