Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията за спанак в търговската мрежа, примесен с листа от отровното растение татул.

Както съобщихме, сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От  Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.

Спанакът с татул е произведен край Пловдив, ето я причината ВИДЕОЗеленчукопроизводителят Ивайло Малджански обяснява как се е стигнало до тук

„След сигнала извършихме незабавна проверка в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, различни от спанака по цвят и мирис. Това са предполагаемите листа татул”, обясни д-р Анелия Цонева, директор на областната дирекция на БАБХ в Търговище пред БТВ.

„Цялото количество намерен спанак е изтеглен от търговската мрежа. Самата фирма веднага си задейства процедурата по изтегляне. Междувременно извършваме проверки и в другите хранителни обекти в града”, допълни тя.

Д-р Цонева призова хората, които са си закупили от този спанак и все още не са го консумирали, да го върнат в магазините.

Земеделският производител каза, че има над 700 кг от спанака, които са под възбрана в склада му, които предстои да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да достигне до търговската мрежа.

Ивайло Малджански няма логично обяснение как листа от татул са попаднали в пакетите със спанак. Прави се инспекция на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява, увери той. В момента е спряна беритбата до изясняване на ситуацията, каза още Малджански.