Родители от пловдивския квартал „Кючук Париж“ са разтревожени, че новия облик на ул. „Даме Груев“ не предвижда безопасното придвижване на деца. Според тях проблемът е най-силно изразен в зоната около СУ " Братя Миладинови", където има ежедневно текучество да стотици деца, но въпреки това в проекта липсва светофарна уредба. 

Тяхната позиция е подкрепена и от училищното ръководство на школото, учители и живущи в квартала. Те са организирали и подписка, която вече е внесена в администрацията на Община Пловдив, район „Южен“, както и препратена до зам.-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев.

В подписката си те настояват за изграждане на пешеходен светофар, който да бъде инсталиран на кръстовището на улиците "Братя Бъкстон" и "Даме Груев" – до сградата на училището.  

В тази част пътят е четири ленти с доста голям габарит. След ремонта се очаква да има доста интензивен трафик и е недопустимо децата ни да няма как да пресекат улицата безопасно“, се посочва още в позицията на родителите, пратена до TrafficNews. Те заявяват и готовност да излязат на протест, в случай че не бъдат предприети мерки в посока изграждане на светофар.

В коментар по темата кметът на „Южен“ Костадин Юзов заяви пред медията ни, че проектът на улицата е изграден, съобразен изцяло с норми и изисквания.

„Не разполагам с проекта пред мен и не мога да бъда конкретен къде точно ще има изградени светофарни уредби по ул. „Даме Груев“. Светофар ще има на ул. „Пере Тошев“. По мой спомен мисля, че няма до училище „Братя Миладинови“ няма. В тази хипотеза, ако сега положим такъв, това означава, че улицата никога няма да бъде въведена в експлоатация. Проектът се изгражда от голяма Община, те го съгласуват и контролират. Съответно при неспазване на заданията му, така както е, за да мине въвеждането му, да се издаде разрешение за ползване и чак след това можем да пристъпим към предложение за уредба“, коментира той.

Районният кмет допълни, че ако искат улицата да бъде отворена скоро, това трябва да стане в сегашния ѝ вид.

ОБНОВЕНА 17:30ч.*

Шефът на ОКТ Георги Стоилов заяви пред TrafficNews, че въпросът за светофарна уредба на кръстовището с ул. „Братя Бъгстон“ вече е бил повдиган на комисия. Предвид силния човекопоток е отчетена и нуждата от такава. За целта ще бъде изготвен проект за инсталирането ѝ, който да върви успоредно с финалните реконструкции по тази отсечка на ул. „Даме Груев“. Така след въвеждане в експлоатация максимално бързо може да бъде престъпено към представяне на проекта за светофар, а в случай че бъде одобрен, сигнализация ще бъде мотнирана в близост от училището. 

„Бяхме на място. Изпълнителят на проекта ще ни остави възможност за такова съоръжение. Впоследствие, когато бъде одобрен проектът, ще направим бързо светофара. Смятат скоро да пуснат отсечката, ние ще се опитаме скоропостижно да намерим решение“, допълни Стоилов.

 

Припомняме, че ул."Даме Груев" понесе съдбата на един от най-протакалите се ремонти в Пловдив. Той стартира в началото на 2021г., а 24 месеца по-късно работата по обекта още продължава. С какви темпове върви тя, прочетете тук:

Най-после и добра новина за ремонта на ул. „Даме Груев”Фирмата изпълнител е форсирала реконструкцията на участъка от надлез „Родопи” до ул. „Братя Бъкстон”

Асфалтират част от ул. „Даме Груев”, но затварят още едно невралгично кръстовищеЗа поне седмица движението на кръстовището с ул. „Охрид” ще бъде преустановено