Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление тази сутрин. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията. 

Мъжете нагазиха в Тунджа, пеейки Ботевата песен "Ти ли си мале тъй жално пела, ти ли си мене три годин клела".

В ледените води за пръв път тази година влезе и жена. Напук на всички ограничения, калоферци игаят вече за трети път хоро под звуците на песента "Залюбила е Василка".

Напук на мерките! Хоро се изви във водите на ТунджаВ ледените води на реката влезе и жена

Реакциите не закъсняха. В следобедните часове председателят на Областния кризисен щаб заяви, че ще има санкции заради неспазването на мерките. Все още не е ясно дали ще бъде глобена общинската администрация или кметът на град Калофер Румен Стоянов.

Глобяват кмета на Калофер заради мъжкото хоро в ТунджаВсе още не е ясно какъв ще бъде размерът на санкцията

Днешният празничен ден бе белязан от скандал. Кметове от Пловдивско заявиха, че не са били допуснати на среща с президента Румен Радев, който посети града на Ботев. Той присъства и на среща с Националното сдружение на кметовете на малки населени места. Градоначалниците Георги Мараджиев и Емил Кабаиванов, както и кметицата на Крумово Румяна Самоковарева, обаче споделиха, че не са били допуснати до нея.

Кметове от ГЕРБ не били допуснати на среща с президента в КалоферПо-късно те засякоха Радев и поискаха да не дели кметовете по политически признак

Изводът от последното денонощие - очевидно здравето е едно много особено състояние и има места, на което то изобщо не е застрашено. Ето и коментарът на Парашкева Иванова по темата:

Как успяхме за една нощ в България да отменим доста ограниченияОчевидно здравето е едно много особено състояние и има места, на което то изобщо не е застрашено

Докато Калофер се озова в светлината на прожекторите, от ОКЩ похвалиха Пловдив за организацията на днешните събития. Ритуал по изваждане на кръста от водите на Марица и тази година имаше, но при спазване на противоепидемичните мерки. 

След бързи антигенни тестове на място: 61 смелчаци скачат за кръста в МарицаМитрополит Николай освети бойните знамена

22-годишният Николай Пеев от Нова Загора хвана богоявленския кръст. Младежът тренира борба от 8 години и участва в ритуала за пръв път.

„Чувствам се много добре. Цялото ми тяло гори, но съм много вярващ и чувството е уникално. Пожелавам здраве на целия български народ, да минат тези пандемии и да има здраве във всяко едно семейство“, каза Николай след церемонията.

22-годишен хвана богоявленския кръст в ПловдивНиколай Пеев успя да изпревари 60 участници

Днес тук има много хора, но всички са с маски. Радвам се, че се спазват правилата. Хубаво когато има такива празници, защото те ни сплотяват. Трябва да бъдем много отговорни и на тези празници, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе в Пловдив на Богоявление. 

Ето какво още коментира тя:  

Караянчева: Президентът явно си търси причина да отложи изборитеМинистърът на здравеопазването готви медицински протокол за изборите

Стотици пловдивчани се поклониха и пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина по повод 173-годишнината от рождението му. В честването участваха военен духов оркестър, представителен взвод и членове на комитет „Родолюбие”. Своята почит пред великото дело на Ботев изрази и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Своя патрон почетоха и футболистите от "Ботев" Пловдив.

Стотици пловдивчани отбелязаха 173-годишнината на Христо БотевЦеремонията се проведе в Цар Симеоновата градина

115  са новодиагностицираните  случаи на Ковид-19 през изминалото денонощие в Пловдив и областта. Оздравелите са 128, а общо преборили заболяването са 15585. На домашно лечение са 2352 жители на областта, а под карантина- 1595. 

10 починали с коронавирус в Пловдивско, излекуваните - повече от заразенитеСред новорегистрираните случаи има 1 помощник-фармацевт

Магазин за кафе и цигари бе уловено в крачка след изненадваща проверка на данъчните под тепетата. Обектът се намира на булевард „Източен”. Управата изгоря със солен акт, а причината – разлика в касата.

В началото на юни, проверяващи посетили нон-стопа. След контролна покупка, те се легитимирали и започнала пълна проверка. При направена „Стоп” каса обаче данъчните преброили повече пари в наличност от тези, отразени по фискал.

Нон-стоп в Центъра хванат в крачка, собственикът изгоря с акт от НАППричината – разлика в касата

Ромска сватба вдигна накрак полицият в Пловдив. Злато, пера, пайети, топирани коси, рокли като за принцеси събраха погледите в една от етническите махали. Музика кънти в една от махалите, десетки са се събрали на улиците, кючеци се друсат и алкохол се лее. А за противоепидемични мерки - и дума не може да става.

Ромската Елза се жени! Музика и кючеци огласят пловдивски кварталПанагюрското съкровище бледнее пред накитите, висящи на вратовете на ромките

Въпреки наложените противоепидемични мерки, ресторант продължава да работи и приема клиенти. Самият обект дори се намира на 100 метра от полицейско управление и кметство. Пловдивчани съвсем случайно хванаха управата в крачка, а една от сервитьорките охотно си признала за нарушенията.

Напук на мерките! Ресторант работи с клиенти на метри от полицейско и кметствоПерсоналът сам е признал, че сервират на клиенти, които не са гости на хотела

Трима мъже са задържани край Пловдив след акция на полицията. Преди два дни 26-годишен бил спрян на пътя. Оказало се, че той е седнал зад волана на мерцедеса си друсан. Освен това, в автомобила униформените са открили още наркотични вещества – метамфетамини. 26-годишният от Първомай е бил лихвар. От 2019 година е раздавал заеми и е вземал лихва от порядъка на до 40 % месечно. При претърсване в дома му е намерена тетрадка, в която той е записвал длъжниците и предоставяните на заем суми.

Удар на полицията! Арестуваха двама дилъри след сделка край Пловдив, лихвар също намесен в схематаИ тримата са в ареста, повдигнати са им обвинения

Жена от Карлово е на крачка от това да влезе в Книгата на рекордите Гинес. Румяна Христова има най-голямата колекция от захарчета в България и претендира, че притежава най-голямата колекция в света.

Събира малки пакетчета със захар от 1994 г. Стартът на колекционерското занимание е започнало още в ученическите й години в Клисура.

Жена от Карлово е на крачка от рекордите ГинесНай-интересните захарчета в колекцията й са от Италия и Испания

Пловдивският бизнесмен Венци Консулов и съпругата му - топ моделът Каролина Консулова станаха родители на момченце. Благата вест съобщи майката, в личния си фейсбук профил, навръх 30-ия си рожден ден. 

Пловдивският бизнесмен Венци Консулов стана баща на момченцеЩастливата майка Каролина публикува снимка на малкия юнак навръх 30-ия си рожден ден