"Страхуваме се за живота си, за този на децата и внуците ни", така няколко души от жилищен в блок на ул. "Босилек" в пловдивския квартал "Изгрев" описват ежедневните си терзания. Вместо техните домове да бъдат тяхна обител на спокойствие, битът се превръща в ад. Опасенията им се базират на факта, че техен съсед е способен на агресия, заплашваща здравето на всички във входа. 

Страхът на пловдивчаните не е плод на догадки, а на факти. Стрелба по човек, по асансьора и по входната врата, обиди, псувни и заплахи за живота на хората, хвърляне на камъни от прозореца по децата, играещи си пред блока - това са най-честите проявления на Ангел Йорданов - съседът, от който всички са вдигнали ръце. 

Преди 4 години семейство Йорданови се нанасят на първия етаж. Бързо става ясно, че 35-годишният Ангел, син на Йорданови, е проблемен. Според хората от входа мъжът е с психически отклонения и е освидетелстван, но родителите му - Йордан и Елена Йорданови, не признавали състоянието му в прав текст. 

Въпреки това Ангел е извеждан навън само под надзора на майка си, и то в късните часове на деня. По всяко време от денонощието от апартамента на първия етаж долитат страшни звуци. Между панелните стени всеки звук от удар по покъщнина и стени, псувни и обиди, кънтят в ушите на съседите. 

Преди около година проблемите започват да ескалират. Тъмните коли в целия квартал една по една започват да осъмват със спукани гуми. Подозренията водят към Ангел, а една вечер жител на входа – Аврамов, излиза на балкона си и вижда мъжа в действие. Веднага е подаден сигнал към районното полицейско управление. 

Според съседи, Ангел пукал гумите на тъмните коли, тъй като някога бил блъснат от тъмен автомобил. Пукането се преустановява, но оттам насетне, мъжът, който го е изобличил, става обект на омраза и мъжът няколко пъти стрелял по него. 

Два пъти стрелял по асансьора, чупил стъклата. Стрелял и по входната врата – валцуваната повърхност ясно показва откъде е минал куршумът. За щастие обаче покушенията не водят след себе си трагедия, благодарение на факта, че е нямало хора в близост. 

Заплахи и обиди кънтят по адрес на Аврамов, който системно Йорданов дебнел да се прибере. Една сутрин обаче, в момента, в който мъжът излиза от входа, за да тръгне на работа,  пред него се стреля от балкона. За щастие Аврамов не е улучен. Запознати твърдят, че в стария квартал на Йорданови "Хр. Смирненски" има човек с белег на лицето, след стрелба в аналогична ситуация. 

След този инцидент пистолетът на Ангегел бил конфискуван. Според хора от входа, майката се е изпуснала пред следовател, че бил закупен от нея. Съществува и версия, че той е стрелял със законно притежаваното оръжие на баща му, който е охранител в районното кметство.

"Слез да те убия, последното нещо, което ще направя е да те убия", това са думите, които преследват Аврамов и неговите близки, а обиди се сипят срещу повечето съседи. 

Преди 1 месец Йорданов младши е бил за лечение в Психодиспансера в Пловдив. "Една седмица след това лекарствата го държаха, не буйстваше. После ефектът премина и всичко се върна постарому", споделят съседи. Според тях родителите на Йорданов не му давали лекарства или поне не и достатъчни дози и това го правило неконтролируем. 

"Страхуваме се най-вече за малките деца", споделят възрастни хора от блока. Хората са пускали многократно жалби в полиция, прокуратура и общината, изготвили са и подписка, в която описват в детайл тормоза. Засега обаче резултат липсва. Прокуратурата работи по обвиненията за закана за убийство, а разследване по преписката осъществява 6-то РПУ. 

Репортери на TrafficNews.bg се опитаха да намерят на адреса семейство Йорданови. След близо 10 минути боричкане зад шпионката и крясъци, вратата отвори майката на Ангел - Елена, но тя не бе склонна да разговаря за сина си. 

Вижте какво споделят съседи и как посрещнаха Йорданови екипа ни. Лицата им са скрити заради страха за посегателство над живота им и този на близките им:

 

Чернова на жалба до прокуратурата: 

Уведомление от прокуратурата: