Заместник-окръжните прокурори – Галин Гавраилов и Галина Андреева – Минчева, главният секретар на МВР Младен Маринов и старши комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР-Пловдив излязоха с категорично становище за смъртта на Даниел Божилов - бизнесменът се е самоубил. 

На извънреден брифинг днес бяха разгледани детайлно всички аспекти от разследването, които не оставят съмнение за друг сценарий по отношение на гибелта на 43-годишния Божилов, открит на 26.07 прострелян в пловдивския парк "Лаута". Припомняме, че в деня на инцидента бизнесменът е разхождал кучето си по алеята, заедно с други стопани на домашния любимци. След като групата е направила една дължина по "кучкарската" алея, мъжът е тръгнал обратно сам, а минути по-късно е видян да лежи на около 15 метра до пътеката, край един дънер. Кучето на мъжа е било вързано в непосредствена близост до него.

Минувачи съзират тялото, а бай Симо отива до Божилов, за да провери жизнените му функции. Констатира, че липсва пулс, и жена подава сигнал на 112.

С пристигането на медицинските и полицейските екипи, смъртта на Даниел Божилов е потвърдена. Криминалисти забелязват, че на тениската му има дупка, и разкриват, че смъртта е настъпила вследствие на един-единствен изстрел в сърцето. Периметърът е отцепен и започва обработване на мястото на инцидента, като се работи по няколко версии - убийство и самоубийство. 

Последват противоречиви улики и доказателства, разпити и куп контрадикторни аргументи. Теориите за смъртта на бизнесмена се роят в социалните мрежи, а медиите излизат на всеки час с разнопосочна и често спекулативна информация. От ден на ден версията за убийство отстъпва, а в хода на оперативните и процесуални действия самоубийството се превръща във все по-логична и издържана хипотеза според разследващите органи.

Така изглежда хрониката за смъртта на Божилов. Днес обаче бе потвърдено категорично, че разписаната в смъртния акт причина за смъртта - "самоубийство", е окончателното и единствено възможно заключение. Ето и мотивите, които подчертано и безапелационно служат за доводи на полиция и прокуратура:

1. Оръжието:

Гилзата и пистолетът

На местопрестъплението на около метър от тялото на Даниел Божилов е открита гилзата от изстрела. Установено е, че тя е от патрон с калибър 9х19 мм. Проверка показва, че бизнесменът е притежавал законно оръжие със същите параметри и чрез балистична експертиза е доказано, че тя е произлязла именно от него.

Откритото оръжие и доказателствата за неговото укриване

Проблемите с версията за самоубийство гравитираха основно около липсващия пистолет, произвел смъртоносния изстрел. От вчера тази пречка е отстранена, тъй като при обиск на апартамента на Симеон Стоев, известен като бай Симо, е било открито оръжието, с което бизнесменът Даниел Божилов се е самоубил на 26 юли сутринта. 74-годишният бивш военен пръв е влязъл в контакт с тялото на Божилов, за да провери дали има пулс, а сетне ловко е отнел пистолета и цигарите му. Бай Симо укрил оръжието между печката и подовата настилка в дома си. Прокуратурата вече е повдигнала обвинение на Стоев и последният е задържан за 72 часа. Обвиненията към него са на база незаконно държане на две оръжия – уликата от местопрестъплението в „Лаута“ и друг неправомерно притежаван пистолет.

2. Уликите:

Обтривките от ръцете на жертвата

На всички, намирали се в близост до мястото на смъртоносния изстрел, както и на покойника, са взети обтривки от ръцете им за следи от барут. Експертиза е установила като положителни пробите от ръцете на Даниел Божилов, както и на бившия военен Симеон Стоев, откраднал и укрил оръжието впоследствие.

Предсмъртното писмо

В задния джоб на 43-годишния мъж е открито предсмъртно писмо, в което бизнесменът споделя намеренията си да сложи край на живота си и описва причините, тласнали го към фаталното решение. Графологическа експертиза, извършена в Научноизследователският институт по криминалистика към МВР, безапелационно потвърждава пълно сходство между почерка на покойника и последното му писмо. Така авторът на редовете е идентифициран, а автентичността на доказателството е потвърдена.

3. Мотивът: Дългът

В писмото Божилов сочи като движеща сила за своето необратимо и смъртоносно решение финансов дълг към брат си. TrafficNews.bg публикува съдържанието на писмото, в което бизнесменът споделя, че му дължи 40 хил. лв. Те му били оставени на съхранение, но очевидно Божилов ги е разходил и не е бил в състояние да възстанови сумата на брат си. Доблест и силно чувство за отговорност и справедливост го подтикнали да сложи край на живота си в деня, определен за семейна разплата. Мнозина споделят, че очевидно бизнесменът е предпочел смъртта пред срама да признае стореното.