Върховен административен съд се произнесе с окончателно решение за законността на усвоена тераса в Кършияка. Както медията ни вече разказа, собственикът на имот на ул. „Мария Кюри“ е заградил без позволение отвореното пространство на покрива на кооперацията, където по проект попада терасата му. Приобщил я към едно от помещенията в жилището, сложил дограма и измазал новоизградената външна страна. Направил и допълнителна покривна конструкция, която, видно с просто око, е компрометирана.

Собственик на апартамент в Кършияка усвои терасата си, "Северен" я обяви за незаконна самоделкаКонтролните органи са издали заповед за събарянето ѝ

След сигнал от гражданин, институциите задействаха проверки, резултатите от които нееднозначно потвърдиха, че има нарушения на Закона за устройство на територията. От страна на район „Северен“ бе издадена заповед за разрушаване на конструкцията, чиято законосъобразност бе по-късно потвърдена и от Административен съд в Пловдив. 

В спора влезе и ВАС, който се даде обосновано становище, че решението на първоинстанционния съд е правилно и следва да остане в сила. Постановяви това окончателно. Така се изчерват възможности на собственика да парира заповедта за събаряне и той ще трябва да се съобрази с нея.

От „Северен“ все още очакват решението на ВАС да бъде официално сведено до администрацията им. Оттам коментираха пред TrafficNews, че когато това се случи и след като собственикът на жилището бъде уведомен по надлежния начин – последният ще получи 30-дневен срок, в който да организира събарянето на незаконната пристройка.

„В случай че собственикът откаже да изпълни заповедта, районната администрация ще влезе в правомощията си да извърши сама това. Процедурата изисква да бъде наета фирма, която да изготви проект, съгласно строителните книжа на сградата, като след одобрението му – тя ще извърши реконструкцията. Разходите, които „Северен“ ще направи, трябва да ѝ бъдат възстановени от собственика“, разясниха от юридическия отдел на кметството.

Райкметът Венцислава Любенова допълни, че към момента все още няма гласувани средства от бюджета на Община Пловдив, които да отиват при районните кметства за събаряне на незаконни постройки.

Направихме няколко безуспешни опита да се свържем и със собственика на апартамента, за който знаем, че заема поста на юристконсулт в пловдивска институция. Медията ни е готова да публикува и неговата позиция по казуса.