Пожарникари от цяла България ще мерят сили в един от най-престижните турнири у нас. Над 300 служители от структурите на ГД "Пожарна безопастност и защита на населението" ще се борят за първенство на 48-мия Републикански преглед по пожароприложен спорт в Пловдив.

Тази година турнирът ще се проведе от 30 септември до 2 октомври, а мястото е стадион „Пловдив“ в парк „Отдих и култура“. Зрителите ще станат свидетели на уникални изпълнения от огнеборците във традиционни за състезанието дисциплини. Те включват изкачване на щурмова стълба, 100-метрова пътека с препятствия, пожарна щафета 4х100 метра с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа. В турнира участие ще вземат представителните отбори на факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академия на МВР и 29-те регионални дирекции в страната.

Състезанията по пожароприложен спорт имат за цел да допринесат за повишаване на физическата подготовка и професионалното майсторство на служителите от службите за пожарна безопасност и защита на населението. Те се провеждат ежегодно, като включват следните етапи: районни, регионални, републикански преглед и състезания за купата на БФППС.
В състезателните дисциплини са включени атрактивни елементи от ежедневната дейност на пожарникарите, а показваните високи спортни резултати са плод на дългогодишното развитие и упорития труд в тренировъчния процес на служителите.

 

Ето я и програмата за тазгодишното спортно пожарникарско събитие:

30 септември
от 9.00 ч. до 10.00 ч. – официално откриване
от 10.00 ч. до 18.30 ч. – състезание в индивидуални дисциплини „изкачване с щурмова стълба“ и „100-метрова пътека с препятствия“.
01 октомври
от 9.00 ч. до 11.30 ч. - полуфинал и финал на индивидуалните дисциплини и излъчване на републикански шампиони.
от 13.00 ч. до 18.00 ч. – състезание в дисциплината „бойно разгръщане на мотопомпа“.
02 октомври
От 8.30 ч. до 12.00 ч. – състезание в дисциплината „пожарна щафета 4х100 метра“
13.00 ч. - тържествено закриване на републиканския преглед и награждаване на победителите и призьорите.