Айляк парад ще премине през парк Лаута днес! Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. От 13.00 часа цветното шествие ще прекоси част от централната алея на парка, приключвайки в източния й край. Участниците ще бъдат облечени с костюми и ще носят маски, изработени от самите тях или с тяхна помощ. В парада ще се включат и артисти на кокили и кукли с оригинална конструкция.

В „Лаута“ ще дефилира и голяма парадна фигура, висока близо три метра. Тя е вдъхновена от темата за „айляка“ и изработена от българския екип ръчно, по технология, предложена от английския партньор в проекта – “Handmade parade”. Куклата, която надминава близо два пъти човешкия ръст, представлява блажено почиващ край Марица рибар, наречен от създателите си „Господин Харалампи“.

В парада ще участват членове на състави от читалищата-партньори, ученици от 11 ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“, КСУ „Олга Скобелева“, студенти от театралния клас „12+3“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител проф. д-р Александър Илиев и граждани.  Всички те твориха заедно маски и костюми в отворените работилници през лятото и есента. Поканени са и всички жители и гости на града, които искат да покажат своята идея за айляка.

Шествието ще е генерална репетиция за големия Айляк парад на 4 май 2019 година, който ще обхване централната част на Пловдив. Тогава стотици участници с костюми, големи кукли и задвижващи инсталации ще преминат през цялата главна пешеходна улица със специална хореография.