Нови протести заради проблема с винетките. След живеещите в Нови Искър, протести се готвят и в Пловдивско. Жителите на близо 7 села от общините „Родопи“ и „Садово“ са готови да се вдигнат на бунт. Досега хората стигали с автомобилите си до града по общински път. От няколко дни обаче в началото на трасето се появила табела за задължителен винетен стикер.  Така десетки хиляди шофьори от 7-те села са принудени да купуват винетка за 200 метра.

Тази сутрин недоволните се събират в центъра на село Катуница. „Ситуацията е абсурдна.Събрали сме се тук, за да изразим недоволството си от ситуацията от няколко дни. В общинска пътна мрежа, на общински път е сложен знак за винетна такса. Това възмущава хората, защото това оскъпява техния транспорт до Пловдив. Табелата се появи преди няколко дни”, заяви кметът на село Катуница Красимир Юруков пред Нова телевизия.

„Абсурдът е, че можем да отидем до Пловдив, но не можем да се върнем без винетка. От Ягодово до Пловдив табела няма, но на излизане от Пловдив за Ягодово – има. Молбата ни е към шефа на АПИ да изместят табелата”, каза кметът на село Ягодово Димитър Дишев.

След яростта на Борисов - може ли от близките села да стигат до Пловдив без винетка?Макар ситуацията с близките населени места до Пловдив и София да е идентична, има една съществена разлика – големият кмет

„Хората пътуват ежедневно. Ако остане винетната такса, това би оскъпило и цената на билета до Пловдив”, коментира един от недоволните.

„Аз пътувам всеки ден, защото работя в Пловдив. За около 200 м трябва да купувам годишна винетка”, каза една от живеещите в Катуница.

„Запознат съм с казуса. Вчера разговарях с колегите. Става дума за монтирана табела на първокласен път, който е част от пътна връзка, която хората използват. Табелата е сложена за началото на тол сегмент, като в рамките на този първокласен път, хората, ако продължат, а не се отклонят за Пловдив, трябва да платят винетка”, заяви проф. Олег Асенов - член на УС на АПИ.

„За такива малки участъци ние сме дали ясни инструкции към контролните органи. Направих проверка, на това място - кола на тол системата не е присъствала. Досега не са налагани и глоби. Камера, която контролира за винетки и тол, няма. Уверявам хората, че там, за тези 200 м, камера няма и няма и да има”, посочи още той.

„Още днес ще разпоредя проверка на място и ще разпоредим табелата да бъде преместена”, увери Асенов.