Премиерът Бойко Борисов изля яростта си към шефа на АПИ тази сутрин Георги Терзийски заради исканите винетки от жителите на близките до София населени места.  На практика ситуацията там е почти идентична като с Пловдив – големият град и близките населени места се разсичат от пътища, които са републиканска пътна мрежа.   Така до Ягодово например участъкът от Скобелева майка до табелата е 200 метра.

Борисов заплаши шефа на АПИ: Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?Неяснотите с винетките разгневиха премиера

Хората обаче трябва да плащат винетка. По-малко от километър са участъците до Първенец,  Браниполе и Брестник, Труд, Рогош и другите села на първа линия.  Навсякъде обаче има табели винетка.

Жителите от  близките населени места до столицата вече няма да плащат винетка, но за тези от Пловдив не стоят така нещата. Отговорът на въпроса е, че те не гласуват за кмет на Пловдив… Всички изброени населени места в София са част от Столична община,  а всеки знае за изкуствените общини до Пловдив – „Родопи” и „Марица”. Така пътуването между общините  става с винетка.

Преди година след поредните казуси с пътуването по републиканската пътна мрежа за няколкостотин метра се даде възможност на общините. Тя гласеше, че всяка Община може да поиска от АПИ участък от републиканската пътна мрежа, като по този начин няма да се иска винетка за този път. Условието е общините да поддържат сами пътния участък, а на Пътната агенция. Така в Стара Загора бе взет участък от около 100 метра до Тракийския университет, за който бе задължителна винетка.

Подобен казус бе обсъждан и за пътя Пловдив – Асеновград заедно с други пътища по време на заседание на Министерски съвет, но към момента отпадна като опция.

Няколко пловдивски автобуси също пътуват до близките села, макар и в други общини. Линия 15 например се движи до Войводиново. Пътят до селото не е част от Републиканската пътна мрежа. Между общините Пловдив и Марица бе подписано споразумение автобусите да не плащат такса. Не така обаче стоят нещата с линия 22, която стига до Ягодово. Там автобусите плащат за винетки, а билетът до селото 1,5 лева поради това.

Така засега единствената опция да се пътува между близките села и Пловдив без винетка е самите села да станат част от Община Пловдив.

 

Пътят Пловдив – Асеновград без винетка? Премиерът се съгласи, ако общините го поддържатБойко Борисов поиска до няколко седмици всички общини да предявят исканията си в МС