Ремонтът на ремонта на ремонта е нещо, с което хилядите пловдивчани, живеещи около бул. „Ал. Стамболийски“ са свикнали. За последната седмица булевардът бе затворен два пъти, а утре предстои нов ремонт на злополучния булевард. Кръпките на тотално амортизирания водопровод вече не издържат и дни, а хората се чудят докога.

Отговорът трябва да е скоро, ако съдим по намеренията на ВиК - Пловдив. През годините никой не смееше да пипне булеварда за голям ремонт, тъй като се чакаше големия проект за Южен обходен колектор, който минава отдолу.

Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов заяви, че до 20 дни обществената поръчка за него трябва да бъде пусната. Огромната инвестиция е в размер на 81 млн. лева и включва  изграждането на Южен обходен колектор и ремонт на булеварда от край до край, но в сегашните габарити.

Освен бул. „Александър Стамболийски“, проектът обхваща още редица булеварди в Пловдив, откъдето е пътя на колекторите, които ще бъдат сменени и ще се влизат в Пречиствателната станция. В проекта са сложени и ВиК дейностите по „Модър-Царевец“, с което Община Пловдив ще спести около 3,5 млн. лева.

Спартак Николов се надява, че до няколко месеца, ако няма обжалване, ще има избран изпълнител и ще се направи линейния график за големия воден проект. Той ще вкара ВиК дейностите по „Модър-Царевец“ и „Ал. Стамболийски като приоритетни обекти в заданието.

Припомняме, че ВиК – Пловдив взе безвъзмездно 97,5 млн. лева за реализацията на най-големия си проект, който е на обща стойност от 137 млн. лева.  От Оперативна програма „Околна среда“  се осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 97,4 млн. лв, а срокът за изпълнение на двата проекта е 49 месеца. За изпълнението на проекта водното дружество ще тегли заем от 17,4 млн. лева, за да съфинансира проекта.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 42 ĸм BиK мpeжa зa гpaдoвeтe Пловдив, Хисаря, Карлово, Първомай, Стамболийски и Асеновград.  Освен че това ще подпомогне в борбата срещу наводненията, които зачестиха в Пловдив, изградените обекти ще обслужват и цялата Родопска яка.