"Приемете ни за интериор". С тези думи няколко служители на Басейнова дирекция отказаха коментар за акцията, която се проведе тази сутрин в сградата на държавната администрация. Екстериорът бе тежковъоръжени с автомати. Реакцията им дойде само минути след ареста на шефката Цветелина Кънева, която бе изведена с белезници и качена в бус на полицията. 

Портиерът на сградата пък дори се опита да не допусне журналистите, след като цялото полицейско присъствие се оттегли. Сградата няколко часа бе под обсадата на тежко въоръжени униформени, бе претърсвана, иззети бяха кашони с документи и други доказателства. На акцията присъстваха шефа на охранителна полиция Виктор Празов, както и наблюдаващият окръжен прокурор Марин Пелтеков. 

Изведоха с белезници шефката на Басейнова дирекцияПР-ът на агенцията: Това са рутинни проверки

"Не може да се качите. Кой трябва да ви приеме като няма директор? Не съм упълномощен да говоря", заяви човекът на входа. Разбира се, предвид че сградата е обществена, няма никаква причина, който желае да не може да се качи. Поради това журналистите продължиха пътя си по стълбите без оглед иначе несъгласието на човека, който така и не се представи, да се използва асансьора, за да се стигне до последния етаж, където е офисът на директорката.

Колегите на арестувана директорка по етажите обаче бяха още по-лаконично с изрази "Нищо не знаем, нищо не сме видели. Приеме ни за интериор". Те ни препоръчаха и да разговаряме с пресаташето на Басейнова дирекция-Пловдив. 

"Аз нищо не знам. Това са рутинни проверки. Нищо не мога да ви кажа. Не сме изненадани. В Държавата се проверява работата на всички държавни институции. Аз не мога да давам мнение за работата на прокуратурата. Темата не е към нас. Продължаваме да работим. Всичко, което се случва със замърсяването на Чепеларска и Юговска се изнася публично веднага" , коментира ПР-ът на Басейнова дирекция Лиляна Барганова, като определи проверките по ведомствата като рутинна. 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също отказа да коменрита по същество ареста на Кънева, като обаче посочи, че единствените ѝ впечатление от работата на ведомството са положителни и че работата е вършена в кратки срокове с голяма сътрудничество. 

„Басейнова дирекция винаги са се отзовавали на всеки наш сигнал. Имали сме перфектна комуникация”, коментира днес областният управител и бе категорична, че съвместните им дейности са били успешни и безпроблемни. 

По същество работата в дирекцията продължава, като дори във фронт офис на учреждението сутринта посочиха, че не знаят за действията на полиция и прокуратура. 

Час след ареста обаче от прокуратурата заявиха, че е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. По думите на министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, акцията е за незаконни сондажи, за които има предписания да се закрият, а не са закрити.

От държавното обвинение уточниха, че случаят се разследва от отдел „Икономическа полиция“ – Пловдив при ОД на МВР-Пловдив, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив и текат процесуално-следствени действия  - претърсвания, изземвания, разпити на свидетели и др. в сградата на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, гр. Пловдив и на други места, с цел документиране на деянието.

„Незаконните сондажи са проблем в цялата страна. Има го и във вашия район, има няколко такива случаи, в които дупчат на воля и си правят сондажи. Даже председателите на Общинските съвети се хвалят как еди кои си предприятия си направили сондаж. Без да осъзнават, че утре ще ги опишем и първо ще ги глобим, а после ще ги затворим”, каза още Димитров. 

Всъщност настоящата директорка Цветелина Кънева е свързана именно с ВМРО, на които се обуславя и назначението на Ревизоро. 

Кънева бе назначена през май 2018 година на мястото на Георги Семерджиев. След рокадата гръмна скандал, че пловдивските представители на ВМРО – Александър Сиди и Стефан Послийски искали 10 000 лева от Семерджиев, за да запаси поста си. И арестуваният министър Нено Димов и неговият наследник Емил Димитров – Ревизоро са назначения, предложени от ВМРО. „Води се, че е наш експерт, но аз освен служебно не съм си комуникирал с нея. Не е наш член, не съм я виждал по наши събрания или събития.”,заяви председателят на ВМРО Борислав Инчев. Той е изненадан от ареста, като заяви, че нещата са странни, но не изключи това да е политическа разправа преди идващите избори през 2021-а година.

Директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ е задържана за 24-часа и предстои да стане ясно дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, за да поиска прокуратурата вземане на мярка за неотклонение.

Прокуратурата за арестите в Басейнова дирекция: Разследваме длъжностно престъплениеОбразувано е досъдебно производство