Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов даде старт направи първа копка на новата канализация в квартал "Терасите" в Първенец.  Над 100 човека се събраха на събитието. Местните не скриха вълнението си от факта, че се решава 30-годишен проблем. 

„Има дни, в които положението е неописуемо. Хора с помпи вървим из квартала и просто няма къде да се стъпи. Много сме щастливи, че краят на този период се вижда”, коментра жител на село Първенец.

Това е втори етап от проекта, който предвижда изграждане на канализационна мрежа с дължина близо 3 километра. Инвестицията е за близо 1.1 милион лева, а средствата са отпуснати безвъзмездно от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/ПУДООС/. Срокът за изпълнение е 193 дни. 

С  реализацията на проекта ще бъде решен дълго отлагания воден  проблем на  жителите на квартал „Терасите”. Заради слабата пропускливост на терена и голяма денивелация отвеждането на отпадните и дъждовни води в района е трудно. Сега, поради липсата на канализация, водата се стича към домовете на хората и наводнява дворовете им.