Новите тенденции в строителството в Пловдив започват все по-ясно да се очертават, въпреки липса на нов Общ устройствен план. До една година стратегическият документ трябва да бъде приет. С него съвсем лесно всеки един собственик на земеделска земя ще може да промени статута й, а крайните квартали на града ще се превърнат в зони с еднофамилни къщи до 10 метра.

Редица собственици вместо да чакат цяла година, предпочитат да минат по дългата процедура по промяна на предназначението на земеделските си земи за жилищно строителство . През последните три месеца има над 20 заявления, входирани в Община Пловдив и РИОСВ за промяна на предназначението на терените.

Собствениците смятат да строят жилища – еднофамилни къщи и комплекси до 12 метра. Терените са в четири основни зони и са на площ между 1000 и 5000 кв.м. Имотите са в кварталите Остромила, Беломорски, местностите   „Гуджуците” и „Терзиите, както и северно от река Марица – около Гребния канал.

Най-много инвестиционни намерения се открояват в Беломорски, където все още няма такъв бум на строителството , както в Остромила, а инфраструктурата е на сравнително добро ниво.

 Земята в южните и западните зони става все по-скъпа. Справка в имотните сайтове показва,че  терени около 10 дка струват от 300 000 до 450 000 евро. Терени от около 1000 кв.м вече минават 60 000 евро, ако са в близост до улица и комуникации.

Безспорно най-интересни за инвеститорите са зоните между Прослав и Коматево,  като там се предвижда изграждането на улица, която да свързва двата квартала.  

Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът предвижда двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.

Две детски градини с паркове до тях и ниско строителство в новите квартали на ПловдивВ следващите 20 години трябва да бъде изградена цяла улична мрежа в южната част на града

Нови пътни връзки в Пловдив – правят алтернатива на "Ал. Стамболийски", свързват Прослав и КоматевоОбщинският съвет с две важни решения за пътните отсечки, които трябва да решат проблемите на район „Южен”