Десетки българи нарушиха препоръките на Националния кризисен щаб да не излизат от дома, ако не е крайно необходимо, за да посетят лекар, хранителен магазин, аптека или банкомат. Някои отидоха за риба край язовири. Други решиха да превземат градинки и паркове, въпреки ограниченията там.

„В Пловдив двойка влюбени направо скъса ограничителната лента и седна на пейка на Гребната база, за да се любува на гледката. Всички искаме да се движим свободно, но трябва да мислим и за нашите възрастни близки”, съобщи читател на Glas.bg

Докато по Главната улица от сутринта има полиция, то в следобедните часове хора на групи щурмуваха пешеходната зона през малките улици без причина.

Истинският купон беше на Небет тепе. Там хора с анцузи и на групи с малки деца, се разхождаха на воля. Няколко човека бяха взели предвидливо и кучетата с тях.

„То бива да го разходиш, ама да пикае на тепето и по калдъръма на Стария град, не е това мястото”, възмутиха се живущи там.

В другите държави взеха крайни мерки, когато скалата с броя на труповете започна да расте.

"Най-вероятно ще ни сполети съдбата на Италия, Испания... Това ще се случи, ако тези хора, които виждаме по улицата, не се приберат вкъщи", заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Още не сме започнали. Положението го удържаме може би с карантината, но няма такъв бум, какъвто има в другите държави. Добрата новина за момента е, че нямаме толкова много жертви. До момемнта имаме шестима починали", заяви още генералът.

Той е възмути от информациите за хора на улицата, които на навън без причина и за такива, които са отишли на риба край някои от язовирите у нас.

Испания съобщи за рекордните 832 смъртни случая от коронавирус за последните 24 часа.

Броят на жертвите на епидемията в Испания не спира да нараства, с изключение на временния спад в четвъртък, отбелязва АФП. Страната е на второ място по брой на жертвите на Ковид-19 след Италия. Вчера беше съобщено за 769 жертви.

Броят на случаите на заразяване се увеличи с над 8000 за последните 24 часа, след като властите решиха да подлагат на тестове повече хора, за да преценят по-добре мащаба на епидемията в страната.

Властите обаче подчертават, че има забавяне в темпото на ежедневното нарастване на броя на заразените и броя на починалите вследствие на коронавируса. Правителството продължава да повтаря, че се очаква скоро епидемията да достигне пиковия си момент.

Италия отбеляза нов черен ден, загиналите там са над 900. 

В света броят на болните вече е над 630 хиляди, жертвите са близо 30 хиляди, а оздравелите са 138 хиляди души.