Отстраниха от длъжност кардиолога д-р Петър Лазов, който бе уличен, че слага стентове на здрави хора. Той е премахнат до приключването на проверките на всички контролни органи. При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение, съобщи NOVA.

Директорът на болницата в Пазарджик Васил Вълчев призна, че Лазов е получавал 57 000 лева заплата.

За дейността на кардиолога се извършва вътрешна проверка, съдействие се оказва още на прокуратурата и Медицински одит.

Преди седмица в свое разследване репортерът от телевизията Васил Иванов показа как в държавната болница в Пазарджик сестрите протестират заради мизерните си заплати, а един лекар получава месечна заплата от 57 000 лева. Огромното възнаграждение доктор Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти. Директорът на болницата Васил Вълчев обясни, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима големи пари. 

"Аз не ги давам. Той си ги е изкарал", заяви директорът Васил Вълчев. 

Във връзка с въпрос колко пари се източват на година от НЗОК, директорът на Кардиологичната болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев поясни, че средната цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева.

"Като имате предвид, че се поставят около 50 000 стента годишно. Информацията е публично известна, че включително се организира транспорт на такива болни, ходят по села и паланки, събират ги с микробуси, за да ги извозват. Ръстът на поставянето на стентове беше огромен и в пъти по-голям спрямо предишни периоди”, обясни д-р Дечев.

Проверка на Здравната каса само за първите 2 месеца на годината установи нарушения при 10 пациенти. Специализираната прокуратура вече назначи комплексна проверка по случая Пазарджик, по която конкретни задачи са възложени на четири различни държавни органи.

Кардиологът от Пазарджик, закован със скрита камера, взимал 57 бона заплатаДиректорът на болницата споделя, че не вижда никакъв проблем във високата сума