Община "Родопи" е издала констативен протокол за незаконно строителство на ромските колиби, залепени за оградата на сладкарски цех в Кадиево. Очаква се до дни да бъде издадена и заповед за премахване на постройките, обитавани от ромско семейство с 9 деца. Преди дни стана ясно, че фамилията от малцинствения етнос живее в нечовешки условия, в разрез с всички санитарно-хигиенни изисквания. Оказа се, че проблемът датира от над 20 години, а собственикът на сладкарския цех Николай Христозов не е срещнал разбиране от никоя институция. 

Вместо това семейството сее зарази и застрашава бизнеса му за милиони, както и здравето на 150 работници във фабриката. Освен че в колибите няма течаща вода, нито тоалетна, а физиологичните си нужди хората извършват буквално до предприятието за производство на храни, те застрашават базата и с битовите си действия. Така например преди дни голям пожар е изгорил няколко от колибите, а три пожарни са успели да загасят пламъците, преди да се стигне до по-голяма щета.

"До преди една година отстрани на оградата ми имаше 11 незаконни колиби. Сега останаха само няколко постройки, обитавани от едно семейство с девет деца, от които половината са под 16-годишна възраст. Живеят в покъртителни условия. Аз внасям данъци за милиони, а никой не се зае да разреши този проблем." С тези думи се обърна Христозов към областния управител Дани Каназирева, която е разпоредила спешни проверки. Оказва се, че земята е общинска собственост от 2009-а година. Данъци не са плащани от повече от 10 години, няма и строителни книжа за въпросните колиби. 

"Няма правен аргумент, че това, което се случва в Кадиево, почива върху закона. Меко казано е, че това са мизерни условия", каза Дани Каназирева. "Необяснимо е как такъв проблем не е бил решен толкова години, като искам да подчертая, че това не е единствен случай, а е показателен такъв. Няма да позволя хора, които инвестират в района и осигуряват 150 работни места, да бъдат застрашени от едно ромско семейство, което незаконно се е настанило", допълни тя.

За случая са уведомени социалните, които ще търсят алтернативно място за преместване на фамилията. Ако родителите откажат настаняване, ще се търси вариант за преместване на децата в нормална среда.

Собственикът разказа още, че когато започнал бизнеса си през 1993-а година, на оградата дошла жена, придружена от дете с увреждания. Въпросното дете пораснало и останало да живее там, като от първата си съпруга има три деца. Част от тях обаче са починали. От втората си жена има други девет наследници.

Христозов подчерта, че изобщо не цели нагнетяване на етническо напрежение и изтъкна, че 80 от работниците му са от турски произход, а други 20 - от ромски. 

"На гърба на предприятието ми има още едно ромско семейство, но то живее по съвсем нормален начин - узаконило е имотите си с право на строеж и работи при мен. Винаги съм се опитвам да помагам на всички, давали сме ежедневно кроасани и пандишпани на ромите, живеещи до предприятието, ала нещата преминаха всякакви граници, предвид липсата на елементарна хигиена и разрушителните пожароопасни действия", сподели управителят. 

До март месец се очаква цялата документация по случая да бъде придвижена, а незаконните постройки - премахнати.