„Пожарът е умишлен, за да се срине по-бързо и да се построи”. Така пловдивчанката Екатерина Русева, която живее и работи в Белгия си обяснява пожара в Тютюневия град.

Прибрала се е в родния Пловдив за няколко дни и не може да повярва на очите си, когато гледа пораженията. Какво каза още тя и какви са щетите – вижте във видеото на TrafficNews.bg:

Четири сгради, паметници на културата са напълно унищожени. Огнището продължава да тлее.

Вой на сирени, евакуирани граждани, силна миризма на нафта. Такава беше картината в напрегнатата нощ. Пламъците обхванаха четири 100-годишни здания, които са част от групов културен паметник, а огнените сажди се издигаха на 30 метра в небето, след което падаха върху сградите от района.

Бяха евакуирани и хората, които живеят в къщи в района около горящия склад. Жителите на квартала споделиха, че се страхуват имотите им да не попаднат в обсега на пламъците.

Целият наличен състав на пожарната беше мобилизиран. В района се носеше силна миризма на нафта, а пожарникари са забелязали син цвят на пламъка, което говори, че 100-годишните греди са били напоени с гориво. Хората предположиха, че пожарът е умишлен и предварително планиран.

От Община Пловдив не коментираха пожара, но заявиха, че са сформирали кризисен щаб, който е взел решение за спиране на движението по 4 от улиците в района. Пловдивчани излязоха на спонтанен протест под формата на флашмоб. Те ще изразиха позицията си като поставят цветя пред рухналите сгради.

TrafficNews.bg