Покемон манията се спусна като лавина върху света за пореден път. Играта за смартфони „Pokemon GO” се превърна в размазващ хит и накара малки и големи да обикалят из родните си места, забили погледи в смартфоните си и търсещи поредния малък покемон. Редица нелепи случки, свързани с играта, я направиха още по-популярна, дори сред хората, които не я играят. Но какво всъщност е “Pokemon GO”?

Това вероятно е въпросът, който някои от вас не спират да си задават. В най-общи линии това е игра, в която основна задача е да събираш покемони – онези малки чудовища, животинки, същества или както там искате да ги наричате, познати у нас най-вече от едноименната анимация, която се въртеше по родните телевизии. „Ловът” става чрез реално ходене. На смартфона ви се показва картата на Пловдив и докато вие обикаляте по улиците на града, GPS-ът следи къде се намирате. Ако наблизо се намира покемон, играта ви информира, за да можете да го хванете. По-късно можете да използвате уловените покемони за битки, които стават в различни Gym-ове. Такъв има на Римския стадион например.

Ето това е в общи линии играта, по която светът лудна. Голямото й предимство – кара те да се движиш. Ако искаш да напредваш и да имаш повече и по-силни покемони, трябва да обикаляш из реалния свят. А това включва и Пловдив, където популярността на играта расте изключително бързо.

„Не мога да повярвам, че дойдох в Пловдив, за да ловя покемони”, споделя Вики. Дошла от София на гости на приятеля си, който вместо да я заведе на кино или да хапнат някъде, я повел на разходка в Капана, за да ловят заедно покемони. Тя самата обаче се е зарибила и вече има над 60 малки чудовища. „До месец ще отшуми като всяка друга мания”, смята тя. „Писне ли ми, просто ще я изтрия и ще забравя за нея”.

За други обаче не е толкова просто. Играта е по някакъв особен начин обсебваща. Пример за това дава Георги. Той работи в центъра на града и почти всичките му колеги вече са се захванали с тежката задача да се правят на Аш Кечъм (главния герой на анимацията „Покемон”).

„Онзи ден пред офиса се появи Пикачу”, разказва Георги. „И всички станаха от офиса и излязоха да го търсят”, допълва той. Самият Георги се шегува, че ще се „бори” и няма да инсталира играта поне засега.

По света се случват къде-къде по-странни неща. Като например това как ММА боец отпразнува победата си с нокаут над своя опонент, хвърляйки покебол (топка за залавяне на покемони) по него.

В Пловдив до подобни сцени не се е стигало, но пък предстои първото горе-долу официално събиране на играчи. То е предвидено за вечерта на 31 юли. „Ловците” на покемони ще се съберат в Капана, за да поиграят заедно, а защо не и да поговорят. Както за малките чудовища, създадени от Nintendo, така и за други неща от живота.

По-малки събирания обаче вече има на различни места в цялата страна. Дори около църквите. „Бях пред църквата „Света Богородица” в Пазарджик и видях, че телефонът ми засича покемони. За 10 минути хванах над 20”, разказва Боби. „И тогава забелязах, че в градинката около църквата има солидна група деца, които също събират покемони. Определено не ме гледаха добре”, допълва той с усмивка и разказва, че си е тръгнал, за да продължат децата да „играят” (а и за да не го набият).

По принцип „Pokemon GO” е безплатна, което обяснява и защо толкова бързо натрупа над 10 милиона тегления в app store-a на Google. Разбира се, след като човек бъде зарибен, има възможност да си купува допълнителни предмети чрез истински пари, което пък доведе до прогнозите, че „Pokemon GO” може да докара 845 милиона долара печалба на създателите си… само за година.

Играта не се приема еднакво добре от всички обаче. Докато играещите я се забавляват с това да се разхождат и колекционират покемони, за други масовата истерия е прекалена и дават за пример някои от колкото забавните, толкова и нелепи случки около играта.

Като това как цяла тълпа се втурна към Сентръл Парк в Ню Йорк, заради появата на рядък покемон там.

Популярността на играта я направи и мишена за някои хакерски групи, които вече нападнаха и без това проблемните сървъри на играта. Тя изисква постоянна връзка с интернет и невъзможността за свързване със сървърите се превърна в основен проблем за играчите.

С този бум и невиждан интерес обаче е ясно, че пари ще бъдат инвестирани в това да се осигурят по-добри условия за игра. Колко обаче ще продължи манията, никой не знае. Но е факт, че макар и забили погледи в смартфоните, много пловдивски деца вече са доста по-склонни да са навън и да се разхождат, вместо да стоят пред компютрите в стаите си. А разходките станаха доста по-изкусителни и за по-големите, очаровани от идеята да хванат някой-друг рядък покемон.

Антон Биров,

TrafficNews.bg