Пловдивчанин ще съди Община Пловдив заради огромна дупка, която зее на централен булевард в града. Йордан Пеев счупи картера на колата си заради дълбоката яма с размери метър на метър и половина. На място пристигна и полиция, която да опише щетите. Екип на TrafficNews.bg също беше на място.

Дупката се намира от северната страна на булевард „Марица”. Тя се появила преди около 6 месеца след ремонт на ВиК. От тогава никой от Община Пловдив не се е погрижил да я запълни.

„Преминах през кратера с около 20-30 километра в час, но и това не помогна да се размина без щети по автомобила. В момента, в който преминавах дупката, усетих удар под колата.”, разказа пред TrafficNews.bg Йордан Пеев.

Мъжът се обърнал и забелязал мократа диря от изтеклото масло. Оказало се, че картерът е спукан, а кората е паднала. На място пристигна екип на полицията, който да констатира щетите. Шофьорът на автомобила сподели, че ще съди Общината, която да заплати щетите по колата.

„Имам намерение да съдя общината, защото плащаме най-големите данъци в Пловдив, а да има такива големи дупки е непростимо”, каза още Пеев.

Юристите съветват, ако автомобилът ни се счупи заради дупки или други неизправности по пътя и нямаме застраховка „Автокаско”, можем да заведем иск срещу общината. Ако пък имаме застраховка „Автокаско”, има вариант след като застрахователят ни е изплатил обезщетението по нея, самият той да заведе дело срещу общината.

В случаите, когато няма застраховка, е много важно да се сдобием с протокол за пътнотранспортно произшествие, в който да бъде отбелязано, че причината за катастрофата е техническа неизправност на пътя, като дупка или шахта, а не както често пише "движение, несъобразено с пътните условия".

Това на практика означава, че в протокола на КАТ изрично трябва да има посочена причина, че катастрофата е по вина на собственика на пътя.

ВИДЕО ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg