„От една седмица съм в България и вече трети път едва не ме прегазиха на пешеходна пътека!” Констатацията е на 22-годишната пловдивчанка, която от няколко години учи в Германия и явно е забравила „българските” правила за движение. „В Берлин, шофьорите само като видят човек на тротоара до зебрата, веднага набиват спирачки. Никой дори не си и помисля да премине, когато на пътното платно има човек. А тук хората тичат като зайци по пешеходните пътеки” възмущава се Николета Аврамова.

Благодарение на широката разяснителна кампания и строгите санкции вече над 70 процента от водачите ползат обезопасителните колани. Не така обаче стои въпросът с предимството, което са длъжни да осигурят на пресичащите пешеходци.

Репортер на TrafficNews.bg, направи експеримент и в продължение на няколко дни  наблюдава с камера няколко пешеходни пътеки в Пловдив. Видеото показва, че пешеходците, чакащи на бордюра просто нямат шанс.

„Повечето български шофьори нямат никаква култура. За тях пешеходецът е просто неудачник, който не е събрал пари, за да си купи кола. Много от водачите не спазват ограниченията за скорост в града и профучават през зебрите като на писта от Формула 1”, коментира пловдивчанин. Не са редки случаите, когато възпитан шофьор спира преди зебрата, пешеходецът тръгва да пресича, а колата от лявата лента /която той не вижда/ изобщо не спира.  

„Ако караш малко по-бързо от допустимото в града, е много по-вероятно инстинктивно да решиш да не спреш на пешеходна пътека.А ако през това време някой реши да тръгне да пресича, вие преценете какво ще се случи.Колко време ще загубиш ако спреш и пропуснеш пешеходец?”, коментира пред репортер на TrafficNews.bg  един от пешеходците. 

Законът за движение по пътищата е категоричен в чл. 119 алинея 1 изрично е посочено, че „при приближаване към пешеходна пътека водачът  е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре”. Санкцията е отнемане на 8 контролни точки при отнемане на предимство от пешеходци при пресичане на пешеходна пътека, а глобата е 100 лв. При повторно нарушение  глобата се удвоява и водачът за един месец се лишава от право да управлява.

Глобените за това нарушение обаче са в пъти по-малко, от глобените за превишена скорост или алкохол. Видомо шофьорите се отнасят с безразличие към  закона и те безочливо си преминават по „зебрата” без дори да си направят труда да спрат.  Патрул на „Пътна полиция”  до пешеходна пътека е рядко срещана гледка. Най-често санкции се налагат на шофьори в района на колелото на Централна гара.

От началото на годината до днес са се увеличили инцидентите с пешеходци блъснати на различни пътни участъци в Пловдив и областта. Всяко трето пътно произшествие у нас е с участието на пешеходец. Убитите са два пъти повече в сравнение с останалите страни в ЕС.

Със сигурност проблемът е и психологически. Правото на по-силния, което действа между самите шофьори в зависимост от колите, които карат, се прехвърля автоматично върху пешеходците. Според наблюденията на хората, които се придвижват основно пеш, водачите на големи и луксозни автомобили са досто по-агресивни и нетолерантни. Същото се отнася и за водачите на автобуси от градския транспорт.

Видео ТУК

Ива Модова