След трошенето на пейки и шадравани  в парковете, паленето на пластмасови  контейнери и химически тоалетни е новото забавление на градските гаменчета.  Само преди седмица за една нощ бяха подпалени 15 контейнера за разделно събиране на смет в района на стадион „Ботев” и в ЖР „Тракия”. През последните месеци са унищожени и 5 химически тоалетни. Те също са опожарени.  Броят на опожарените контейнери само за първите два месеца от годината вече гони 60.

Според източници на TrafficNews.bg  пироманските изпълнения са дело на тийнейджъри, които палят пластмасовите съоръжения , а след това си правят селфита на фона на огньовете и си пускат снимките в социалните мрежи.

Младежките „забавления” обаче нанасят сериозни щети на фирмите, които са собственици на контейнерите и тоалетните. Цената на разноцветните контейнери е 500 лева , а тази на една химическа кабина е 2 400 лева.  За да предотвратят бъдещи загуби и да пресекат епидемията от палежи,  фирмите вземат превантивни мерки. Пловдивския Общински инспекторат и Районните полицейски управления набелязват съвместни мерки за справяне с проблема, а фирма „ЕкоТой”, чиято собственост са опожарените тоалетни, вече са наели охранителна фирма , която да пази имуществото им.

Там където е възможно, в периметъра на кабините, ще бъдат монтирани камери, които ще следят движението в района.  Обектите са включени и в обходите на дежурните патрули. И тъй като наказанието на виновните е най- добрата превенция, от „ЕкоТой” обявяват 2 000 лева награда за информация, която може да помогне за разкриването на подпалвачите. 

Информация може да бъде подадена на телефон 0886 911 160. Анонимността Ви е гарантирана. 

TrafficNews.bg