Диабетик, който вдигна всички медии на крак, че е заседнал в Кръстова гора напсува доброволците,  тръгнали да го спасяват от манастира „Света Троица” в днешния ден. 

В сутрешния блок на БТВ 31-годишният Георги  се свърза на живо по телефона в ефир за да разкаже за блокадата, в която попаднали след огромните снеговалежи в района на Община Лъки.

От 6-ти март той и няколко негови приятели били   настанени в манастира “Света Троица“ в Кръстова гора до Село Борово, Община Лъки. Според разказите на Георги тока е спрял, нямат отопление ,храната им е свършила. Звъняли на всички институции, но им казват да почакат. Няма запаси от инсулин, звъняли на 112, гражданска защита, пожарна и т.н. Обадили се на хора до селото, които им съобщили, че пътя до близокото село Борово  е почистен, но нагоре към Кръстова гора задължение за почистване на снега има манастира, но игуменът не взимал мерки.

Доброволческите екипи към Община Пловдив се свързаха с нас за да ни разкажат какво всъщност се случва с бедстващите в манастира "Света Троица" на Кръстова гора.

След подадените сигнали за бедстващи хора, задръстени от сняг в манастира екипите веднага тръгват към Асеновград, откъдето да купят инсулин за единият от пострадалите, който според неговите думи не може да остане дълго там без животоспасяващите лекарства. След като вземат така необходимия инсулин трябвало да го доставят до село Борово, а от там с високопроходими машини да стигнат до Кръстова гора и да свалят болния човек. Пристигайки в Асеновград  от доброволческия екип звънят на 31-годишния мъж, за да им каже от какъв точно инсулин се нуждае. Той им казал единствено, че не знае, защото му е написан на рецептурната книжка.

"Отговорът му ни прозвуча абсурдно, защото човек да не си знае инсулина е много странно и съмнително. Поиска ни само канела.

Ние взиехме канелата и я качихме на друга пожарна кола, на която и беше свършил бензина и се наложи да качваме и бензин до горе с туби. Занесохме канелата до разклона на село Борово, но там имаше много коли, които отиваха на погребение с джипове, но и те не можаха да продължат нагоре. Нямахме връзка с пожарната, тъй като тока е спрял и клетките, които са на Виваком и на Мтел не работиха, а клетката на Теленор има генератор и затова само Теленор има обхват. Съответно ние изчакахме от село Борово да слезе снегорин, за да може ние да се качим догоре.

Междувременно за втори път се чуваме с този човек и го попитахме отново какъв инсулин използва - в отговор получихме само псувни. Помолихме го да ни каже името на личния му лекар за да се свържем с него и да ни каже от какъв инсулин се нуждае. Той не пожела да ни даде такава информация и отново ни напсува.", разказа пред репортер на TrafficNews.bg един от доброволците към Община Пловдив

"Тая тъпа държава стоим тука 48 часа. Само да слезем, ще видите вие. После ще се разправяме" били думите, с които барикадираните в манастира се обърнали към екипите, тръгнали да ги спасяват.

На Кръстова гора има два метра сняг и никоя верижна машина не може да стигне до там. Единственото превозно средство, което евентуално можело да качи спасителните екипи до горе  е роторен снегорин, който бил развален. След като цял ден доброволческите отряди се опитвали да стигнат до селото, рязали дървета по пътя, но в края на деня става ясно, че никой не може да стигне до Кръстова гора.

"Бедстващият е в манастира. Там има храна и вода, разбира се, няма ток и топла вода, но просто проблемът  не му е инсулина. Не  можем да кажем, че сме напълно сигурни, но голяма веорятност е бедстващият да търси вниманието на медиите с лъжата, че е диабетик, тъй като ако проблема ти е инсулина когато търсиш помощ ще кажеш какъв инсулин си слагаш, а не да псуваш хората ,които идват да ти помогнат!"

От доброволческите екипи споделиха още, че на близкият в района ВЕЦ има още един човек, който е затрупан в една от кабинките, не са го чували от 2 дни, но знаят, че е на топло и  разполага с храна и вода.

„Друго от бедстващите села е Манастир, където много хора са затрупани, но нищо не можем да направим. С каквато и техника да се качим горе не можем да преминем през преспите. Кметът на село Манастир  сподели, че положението е доста сериозно,  хората са се барикадирали по къщите и никой не смее да излезе. Откъснати са от света!”, споделиха още от доброволците към Общината пред TrafficNews.bg