Специални бактерии от типа на т.нар. добри ни предпазват от прекомерно хранене, затлъстяване и така осуетяват редица заболявания, от които можем да се разболеем. Това съобщи списание Journal of Clinical Investigation, позовавайки се на данните от проучване на екип от учени от САЩ и Франция.Склонността към затлъстяване зависи и от особеностите на чревната микрофлора.

Те изпитали своя метод върху мишки и дори успели да ги излекуват от затлъстяване и провокиран от това диабет, като обогатили организма им със специална генномодифицирана бактерия, която синтезира веществото N-acylphospha-tidylethanolamines (NAPE). Бактерията била вкарана в тях с питейната вода.

Оказало се, че когато молекулата NAPE достигне до мозъка, му отправя сигнали да спре поглъщането на храна. Дори мишките, поставени на висококалорийна диета, с помощта на генномодифицираната бактерия са качвали по-малко килограми, отколкото гризачите от контролната група. Причината е, че са се хранили много по-малко.

Учените смятат, че до година-две могат да разработят въпросните бактерии в подходяща форма, например в капсули, за да могат да бъдат приемани и от хората под формата на хранителна добавка.

Излишните килограми са проблем №1 в света и в основата на всички заболявания показват данни на Световната здравна организация.

Проучване за България сочи, че 60% от възрастните хора у нас са с наднормено или свръхтегло, като половината от тях вече са със затлъстяване. В графата “опасно дебели” влизат и 5 на сто от децата между 13- и 17-годишна възраст. Други 22% от първолаците са с наднормено тегло, което е рисков фактор за развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови и някои ракови заболявания, както и на остеопороза. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата. Изпреварват ни единствено САЩ. 

TrafficNews.bg