Италианска телевизия сподели със своите зрители документален филм, наречен "Сивата зона", който представлява разследване, чрез което се разкриват причините за огромния брой смъртни случаи от коронавирус в Италия.

Как е започнало всичко? Колко са действителните заразени и починали в Италия? Дали у нас ще успеем да избегнем грешките, допуснати в Ломбардия? Какви практики са довели до добрите показатели в област Венеция? Чии съвети слушат политиците и защо? Опитът на Италия е безценен за всички останали държави. Помогнете на това видео да достигне до хората, които дават съветите и взимат решенията! Излъчено на 5 април в предаването Report.

23 февруари е нулевият ден на пандемията в провинция Бергамо. Тогава са открити първите два позитивни случая на COVID-19. След тфа часа болните стават 7 и оттогава започва цялата ескалация. С течение на времето става ясно, че по-голямата част от пациентите в болницата са се заразили. Тогава обаче все още никой не е на ясно какво точно предстои. Зоната на Алцано е първото официално огнище в провинцията Бергамо. След по-малко от месец се стига от 2-ма до над 9000 установени заразени. Подценяването на проблема води до главоломното нарастване на случаите, според служител на Бърза помощ.  

Целият филм, който е с дължина 45 минути може да видите в следващото видео. Много от българските потребители, коментирали разследването, споделят, че според тях ситуацията у нас не е по-различна.