24-годишният създател на популярното приложение за споделяне на моментни съобщения Snapchat Евън Шпигел е най-младият милиардер в света, според класация, огласена в американския сайт Business Insider. 

Толкова млад, предприемачът вече притежава лично състояние от около 1,5 млрд. долара. Компанията му Snapchat се оценява на 10 млрд. Шпигел остава известен с отказа си на Марк Зукърбърг да придобие фирмата му за 3 млрд. долара през 2013 г. 

Самият Зукърбърг остава най-богатият човек в света под 35-годишна възраст. 30-годишният създател на Facebook притежава 34 млрд. долара. Той е 11-и в списъка на списание "Форбс" в САЩ с най-богатите милиардери в Америка и 14-и най-богат човек в света. 

Вторият най-млад милиардер в света е Боби Мърфи - съосновател на приложението Snapchat, наред с Шпигел. Работи като главен технологичен директор в компанията. Също разполага с около милиард и половина. 

Трети е Алберт фон Тум унд Таксис (31 г.). Германският принц наследи 1,5 млрд. долара на 18-ия си рожден ден през 2001 г. Активите му са диверсифицирани и включват произведения на изкуството, гори и недвижимо имущество. Все още е ерген и прекарва голяма част от времето си като автомобилен състезател в немската лига. 

Следва 33-годишната французойка Мари Бесние Бовало. Тя има 2,7 млрд. долара, които получи когато заедно с братята и сестрите й наследиха 100% от собствеността на основаната от дядо й френска мултинационална компания за млечни продукти Lactalis. 

В класацията се нарежда и 30-годишната Елизабет Холмс, с нейните 4,5 млрд. долара. Тя е най-богатата самоизградила се жена милиардер. Нова е в списъка с най-богатите хора на "Форбс" Създателка е на компанията за кръвни тестове Theranos през 2003 г. 

Твърде млад и твърде богат е и Едуардо Саверин, на 32 г. Той притежава 4,9 млрд. долара, които е получил от богатата си фамилия. Северин съди Зукърбърг с твърдение, че е един от създателите на най-голямата социална мрежа, а не са му присъдени заслуги за това. Все още е отчасти собственик на Facebook. Ангел-инвеститор е и в други компании. 

Сред най-младите богати на планетата се включва и 33-годишната Янг Хюян, с 4,9 млрд. долара. Баща й Юнг Кеунг е основател на компанията за недвижими имоти в Китай Country Garden Group. Преди първичното публично предлагане на фирмата през 2007 г.той прехвърли на дъщеря си собственост в нея. Днес тя управлява стратегиите за развитие на гиганта. 

В класацията по възраст и пари се включват и 32-годишният Скот Дънкан и 30-годишния Дъстин Московиц. Дънкан се радва на богатство от около 6,2 млрд. долара, наследено от баща му Дан Дънкан, стартирал американската фирма за газова енергийност Enterprise Products. Един е от четирите деца на предприемача. През миналата година състоянието му нарастна с 1 млрд. долара след като цената на акциите на компанията се повиши. 

Дъстин Московиц има 8,1 млрд. долара. Работил е по изграждането на Facebook в ранните етапи на създаването на социалната мрежа заедно със Зукърбърг. 

TrafficNews.bg