Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Започва изграждането на Уестминстърския дворец в Лондон

През 1840 година започва се изграждането на Уестминстърския дворец в Лондон, известен още като сградите на парламента.

Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство (Камарата на общините и Камарата на лордовете).

Дворецът съдържа 1100 стаи, 100 стълбища и 5 км коридори. Въпреки че сградата основно датира от 19 век, има запазени части от оригиналните исторически сгради, сред които е Уестминстърската зала, използвана днес за тържествени церемониални събития, както и Кулата на скъпоценностите Джуъл Тауър.

Издадена е заповед за строежа на Аушвиц

През 1940 година, по време на Втората световна война, Хайнрих Химлер издава заповед за строителството на първият концлагер, предназначен за масово унищожение – Аушвиц.

Аушвиц представлява комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша. Състои се от Аушвиц I, оригиналният концлагер, Аушвиц II-Биркенау, комбинация от концентрационен и изтребващ лагер, Аушвиц III-Моновиц, трудов лагер, и 45 сателитни лагера.

От началото на 1942 до края на 1944 транспортни влакове водят евреи от цяла окупирана Европа до газовите камери на лагера, където биват масово убивани с отровата Циклон Б, първоначално разработена да бъде използвана като пестицид. Около 1,3 милиона души са изпратени в лагера, 1,1 милиона от които умират.

Роки Марчиано се оттегля от бокса

През 1956 година американски професионален боксьор и успешен бизнесмен Роки Марчеджано се оттегля от бокса, като непобеден световен шампион в тежка категория.

Състезава се от 1946 до 1956 година и държи световната титла в тежка категория от 1952 до 1956 година. Остава непобеден в своята кариера, след като защитава титлата в тежка категория 6 пъти.

Известен със своя безмилостен боен стил, удряща сила, издръжливост и желязна брадичка, Марчиано е нареждан от много боксови историци сред най-добрите боксьори в тежка категория за всички времена. Неговите 87,76% победни нокаути остават сред най-високите в историята на тежката категория в бокса.

Открита е първата електрифицирана жп линия в България

През 1963 година в открита първата в Бългатия електрифицирана жп линия между София и Пловдив.

 На 27 април 1963 г. министърът на транспорта и съобщения Пенчо Кубадински открива модернизираната железопътна линия София – Пловдив. Сред множеството приветствия най-искрени чувства предизвиква това на пионерката Петя Петрова, която говори от името на 700 хиляди български пионери.

От трибуната тя обявява, че нейните връстници със своя труд са допринесли за закупуването на 5 електрически локомотива от Чехословакия, като са набрали 7 348 000 кг билки.

Редовната експлоатация на първaтa електрифициранa жп линия у нас започва през октомври 1963 г. От тогава досега са електрифицирани 4 882 км. жп линии, което прави 69.5% от текущия път на страната. По този показател страната ни се намира на едно от водещите места в Европа.

Днес е Световен ден на дизайна

27-ми април е датата, на която от 2006 година, след решение на Професионалното обединение на дизайнерите в САЩ се отбелязва Световният ден на дизайна. Дизайн се нарича естетическото и ергономично комплексно свойство на дадено изображение и/или изделие на приложното изкуство и/или промишлеността. В разширен смисъл засяга и конструкцията на дадено изделие. Сред видовете дизайн са: промишлен дизайн, интериорен дизайн, моден дизайн, мултимедиен дизайн, графичен дизайн, уеб дизайн.