Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден против детския труд

От 12 юни 2002 г. по инициатива на Международната организация на труда се отбелязва Световния ден против детския труд. Цели се да се привлече повече внимание към проблема, пред който се изправят децата.

Според данни на организацията в глобален мащаб 115 млн. деца вземат участие в опасен труд. Това е труд, който по своя характер или поради обстоятелствата, при които се извършва, би могъл да доведе до увреждане на детското здраве, безопасност или морал.

Децата, работещи в най-различни икономически дейности и на най-различни длъжности, могат да бъдат изложени на подобни рискове и проблемът е с глобален характер, като засяга както индустриализираните, така и развиващите се страни. Опасният труд е сред най-тежките форми на детски труд, които международната общност е набелязала да бъдат премахнати до 2016 г.

Пантетовано е швейцарското джобно ножчеНa 12 юни 1897 г.

Швeйцaрeцът Кaрл Eлзeнeр пaтeнтoвa джoбeн нoж c приcпocoблeния, cтaнaл извecтeн кaтo швeйцaрcки aрмeйcки нoж нa фирмaтa Viсtоrinоx.

Пaтeнтoвaни ca „Швeйцaрcки oфицeрcки нoж” и „Cпoртeн нoж”. Тe cтaвaт знaмeнити и мнoгo пoпулярни cъc cвoятa eмблeмa - кръcт върху щит, кoйтo e приeт в кaчecтвoтo нa eмблeмa нa кoмпaниятa oт 1909-a.

Прeз cъщaтa гoдинa, cлeд cмърттa нa cвoятa мaйкa, Eлзeнeр нaзoвaвa кoмпaниятa - "Viсtоriа" (Виктoрия), в нeйнa чecт. Прeз 1921 г., cлeд кaтo кoмпaниятa зaмeня oбикнoвeнaтa зaкaлeнa cтoмaнa, oт кoятo прoизвeждa нoжoвe, c нeръждaeмa cтoмaнa, фирмaтa e прeимeнувaнa нa Viсtоrinоx (Viсtоriа + Inоx).

Якутия – диаманти и зашеметяващи гледки

Източната руска републикаЯкутия (Саха) се намира в североизточната част на Сибир и е най-големият регион в състава на Руската Федерация. Републиката заема територии от субполярния, полярния и умерения климатични пояси. Климатът е с дългии и малоснежни зими (температурите достигат до -50 °C) и кратки, прохладни лета. Въпреки суровия климат, през летните месеци, температурите достигат до приятните 20 °C.

През 12 юни 1955 г. в Якутия е открито първото крупно местонахождение на диаманти. Земята е изключително богата на природни ресурси. Една от най-големите кариери на диаманти в света, „Мир”, представлява гигантската фуния с дълбочина 525 метра. Хипнотизиращата кариерата е особено впечатляваща от гледка от птичи поглед. Повече от 50 години тук са добивани диаманти, като най-големият е открит през 1981 г. - 324,5 карата. През 2001 г. развитието е спряно и кариерата е мотифицирана.

Освен диаманти има добиви на злато и дървесина. Въпреки това Якутия не е пренаселена, на огромната територия от  3 083 523 km2 живеят окло 900 хиляди души, като една трета от тях са в столицата Якутск.СНИМКАОсвен находище на природни богатства, Якутия е известна с красива природа, вечнозелена тайга, многобройни реки (около 700 хил.) и изумителни туристически атракции.

Стълбове на Лена в Якутия

Известна туристическа дестинация в Якутия са Стълбовете Лена. Те са разположени на брега на голямата сибирска река, те представляват удивителен каменен хребет с дължина около 80 километра. Скалите, на места достигащи височина от 200 метра, са били образувани от древни варовици и образуването им е започнало преди около 500 милиона години. Тези образувания имат причудливо райе с оцветяване и необичайна удължена форма, а днес на тяхна територия е създаден национален парк. От древни времена това място се е смятало за свещено - само скаманите и старейшините са били допускани до скалите да говорят с духове.

От научна гледна точка стълбовете са пример за древни образувания на утаени скали - някога морето е било на тяхно място, а костите на морските жители са служили като материал за образуването на бъдещи скали. С течение на времето морето пресъхна и процесите на изветряне довели до образуването на необичайните природни творения.

Проведен е референдум за името на града Санкт Петербург

При проведен референдум през 1991 г., 54 % от ленинградчаните гласуват за връщане на старото и историческото име на града Санкт Петербург. Името е върнато на 6 септември 1991 г. с указ на Президиума на върховния съвет на РСФСР, а на 21 април 1992 г. е внесено и в конституцията на Руската федерация.