Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Публикуван е за пръв път романът Робинзон Крузо

На днешния ден през 1719 година за първи път е публикуван приключенският роман Робинзон Крузо на Даниел Дефо. Книгата е приета за световна класика, а дори и да не сте я чели, то със сигурно сте чували за приключенията на Робинзон Кризо и неговият помощник туземецът Петкан.

Днес е съчинена музиката и текста на Марсилезата

През 1792 година французинът Клод Жозеф Роже дьо Лил съчинява музиката и текста на химна на Франция - Марсилезата.

По това време Франция е във война и оригиналното име на сегашния химн е „Марш на рейнската армия“. Песента прозвучава за първи път по улиците на Париж, изпята от пристигащи от Марсилия части от френската Национална гвардия, отиващи на фронта. От там идва и името Марсилеза.

Песента се радва на такъв успех по времето на Френската революция, че я провъзгласяват за национален химн.

Въведена е гилотината, като средство за наказание

През 1792 година Франция въвежда гилотината, като средство за смъртно наказание. Гилотината е устройство за изпълнение на смъртна присъда чрез обезглавяване. Устройството е известно за това, че е било основен метод на екзекуция във Франция по времето на Френската революция. Приблизителният брой на жертвите на това изобретение е между 15 000 и 40 000 души.

Гилотината се приема, като нов метод, който да бъде използван върху всички осъдени хора, без оглед на социалното им положение. Като целта на наказанието се свързва и състои в това да се отнеме живот, а не да се причини физическа болка.

Основната причина за успеха на гилотината е убеждението, че тя е хуманна форма на екзекуция, противопоставяща се на предишните методи за наказание.

Представена е първата научна статия за двойната спирала на ДНК

През 1953 година американецът Джеймс Уотсън и англичанинът Франсис Крик представят в научна статия двойната спирала на ДНК в списание Nature, базираща се на информация от Морис Уилкинс и Розалинд Френклин.

За откритието си Крик, Уилкинс и Уотсън получават Нобелова награда за физиология или медицина. Само Франклин не получава, тъй като умира преди церемонията по награждаване, а Нобеловата награда не се връчва посмъртно.

Джеймс Ричардсън – невинният убиец

През 1989 година американецът Джеймс Ричардсън е освободен от затвора във Флорида. Той излежава несправедливо 21 години в затвора за погрешното обвинение, че е убил седемте си деца.