Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Земетресение срива Сан Франциско

През 1906 година земетресение с магнитуд от 7,8 разрушава 80% от Сан Франциско, Калифорния. То е сред най-разрушителните природни бедствия в историята на САЩ.

Епицентърът му е на около 3 км от Сан Франциско, по протежението на разлома Сан Андреас. По онова време са описани само 567 смъртни случая, в наши дни се счита, че от земетресението и последвалия голям пожар, траял няколко дни, умират около 3000 души. Между 225 000 и 300 000 души са останали без дом от общо население тогава 410 000 жители.

Жана д'Арк е обявена за светица в Рим

През 1909 година Орлеанската дева е обявена за светица от римокатолическата църква. Жана д'Арк е национална героиня на Франция. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което уверява всички, че е напътствана от Бог и повежда френската армия в няколко важни битки по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната.

Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, а след това е обвинена и осъдена от църковния съд да бъде изгорена на клада. Тогава тя е на 19 години.

Създадена е Европейска общност за въглища и стомана

През 1951 година Франция, Федерална Република Германия, Италия и трите страни от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) създават Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Впоследствие ЕОВС прераства в Европейска икономическа общност или казано по друг начин съвременният Европейски съюз.
Целта на Европейската общност за въглища и стомана е да се обединят въглищните и стоманени ресурси на нейните държави членки. Организацията е първата по рода си, в която присъства наднационална институция, и поради това се счита за първата стъпка в европейската интеграция.

Бракът на принца на Монако и актрисата Грейс Кели

През 1956 година Рение III се жени за американската актриса Грейс Кели, която напуска кариерата си в Холивуд и заживява като съпруга на принца в Монако. Двамата са родители на 3 деца.

Грейс и Рение се запознават през 1955-та. Поразяващата с красотата си киноактриса пристига на Лазурния бряг като специален гост на Международния кинофестивал в Кан. Принц Рение й предлага да се срещнат в ранния следобед, а тя остава много очарована от неговата искреност и от детската непосредственост на усмивката му. В началото Рение се извинява за лекото си закъснение, а след това я повежда към градините. Монархът я фиксира с поглед толкова красноречиво, че тя, суперзвездата и секссимвол на Холивуд се смущава и изчервява. Следва бурна любовна история между двамата, която завършва с приказна сватба, определяна от мнозина, като събитието на века.

Стартира телевизионният канал Disney Channel

Американският телевизионен канал Disney Channel стартира през 1983 година. Каналът е собственост на Disney-ABC Television Group подразделението на The Walt Disney Company.

След години, други държави започват да стартират свои версии. Има голям брой кабелни и сателитни телевизионни канали по света Disney Channel, фокусирани върху телевизионните програми за деца, като се излъчват както оригинални сериали и дългометражни ТВ филми, така и предавания на други фирми.