Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец 

На 8 май 1953 година се отбелязват 125 години от рождението на Анри Дюнан, човекът създал международното движение на Червения кръст. От тогава датата 8 май е избрана за Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Международна хуманитарна организация има над 200 милиона членове от цял свят, които участват на доброволни начала. Една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

Основната цел на Червения кръст е да защитава живота и здравето на хората, както и да гарантира зачитането на правата на всички човешки същества. Нейна цел е да намалява, облекчава и по възможност – да предотвратява човешкото страдание. Също така се стреми да намали всеки вид дискриминация, основана на националност, раса, сексуална ориентация, пол, полова идентичност, религиозни вярвания, класа, вярност или политически убеждения.

Създадена е напитката Coca-Cola

Популярната газирана напитка се предлага в целия свят и е една от най-известните и продавани търговски марки в света.

Coca-Cola е създадена през 1886 година от фармацевта Джон Пембъртън. Пембъртън я замисля като лекарство, което да се продава без рецепта. С добре планувана рекламна стратегия бизнесменът Ейза Григс Кандлер я превръща във водещ продукт на световния пазар за безалкохолни напитки.

Първоначално името й е било кокауайн – комбинация от вино и кокаин. Продавана е като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автомати за газирани напитки. След забраната на алкохола, през 1886 година, виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп.

Точната рецепта на Coca-Cola е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в трезор. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Coca-Cola да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях).

Формулата включва съставки, смесени в сироп, представляващ силно концентрирана смес от вкусове. Смесването става само в няколко избрани центъра в света. След като концентратът е приготвен, той се предоставя на бутилиращите компании по света, които го смесват с други съставки за оформянето на вкуса, след това се добавя газирана вода. Това гарантира пълен контрол на компанията върху качеството, съдържанието и стандарта на продукта.

Името Coca-Cola идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатори. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамел, кофейн, фосфорна киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия.

В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. Кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено. Според сайта на Coca-Cola напитката „не съдържа кокаин или други вредни субстанции и кокаинът никога не е бил добавян компонент на напитката“, което, макар и вярно, може да се разглежда като подвеждащо.

Интересни факти за Coca-Cola:

Името е избрано с две „С”, защото са считали, че така ще изглежда по-добре в рекламите.

В началото напитката не е толкова популярна и бизнесменът Ейза Кандлер придобива всички права за сумата от 2300 долара. Съвсем скоро, благодарение на търговския си нюх Кандлер увеличава печалбите си десетократно, а около двадесет години по-късно продава компанията за 25 милиона долара.

„Кока-Кола Къмпани“ е най-големият потребител на естествен екстракт от ванилия в света. В периода на New Coke, когато се опитват да заместят ванилията с ванилин, синтетичен заместител на ванилията, потреблението на ванилия намалява наполовина. Това води до тежка икономическа криза в Мадагаскар, чийто основен експортен продукт е ванилията.

В наши дни в САЩ Coca-Cola е подслаждана с високофруктозен сироп от царевица (HFCS), което притъпява вкуса. Coca-Cola със захар все още се продава в Европа.

Световната здравна организация потвърждава унищожението на едрата шарка

Болестта едра шарка е вирусна, силно заразна и засяга само хората. Причинява се от два вида вируси – Variola major и Variola minor. Първият вид е по-смъртоносен, води до смъртност 20-40% при заразените, а вторият има 1% смъртност.

През 20 век смъртните случай от вариолата са между 300 и 500 милиона. Само през 1967 година Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 година, а през 1980 година СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Вирусът, твърде устойчив във външната среда, се намира в мехурчетата, коричките, носо-гърлените секрети, фекалиите, облеклото и пр. Заразяването става най-често чрез пръски, инфектирани крусти и т.н., или косвено – чрез заразени предмети, мухи, домашни животни.

Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Имунитетът след прекарано заболяване е траен.