Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.  

Хенри V е коронован за крал на Англия

 На 8 април през 1413 г. Хенри V е коронован за крал на Англия. Той е управлява 9 години. Сключва стратегически брак с Катрин Валоа, която е дъщеря на френския крал Шарл VI. През 1421 година се ражда и единственото му дете – Хенри VI.


 

САЩ купува Аляска от Русия

На тази дата сенатът на Съединените Американски Щати ратифицира договора за покупка на Аляска с Русия за 7,2 милиона долара.

1867 г. Руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че раздялата с територията на Аляска е неизбежна, поради факта, че тя разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. А с парите от продажбата й, Русия може да укрепи позициите си в Азия.

Пол Маккартни обявява официално разпадането на легендарната група Бийтълс

1970 г. Крахът на групата е малко след излизането на албума им „Let It Be”, който е и последен в общото им творчество. След това, всеки от тях започва самостоятелна солова кариера. „Ливърпулската четворка“ или „Удивителната четворка“, както често са ги наричали, са най-продаваната музикална група в историята с продадени над 600 милиона записи в света.

 

Първият полет с Конкорд 

1970 година е извършен първият изпитателен полет на свръхзвуковия самолет Конкорд.  

Англо-френския свръхзвуков пътнически самолет е един от двата типа свръхзвукови самолети, извършвали пътнически полети. Постигнатата скорост е малко повече от max 2, като трансатлантическият полет с Конкорд продължава около 3 часа и половина.

Американската армия влиза в Багдад

През 2003 година по време на войната в Ирак американските войски овладяват Багдад.

Войната в Ирак започва на 20 март през 2003, когато САЩ и Великобритания, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Исландия, атакуват Ирак под претекст, че режимът в страната създава оръжия за масово поразяване.

Започването на войната е силно критикувано от редица държави по света, поради е липсата на нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията на коалиционните сили. Самата война продължава почти 1 месец и успява да постигне една от двете си основни цели – сваляне на режима на Саддам Хюсеин.