Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Ейбрахам Линкълн умира от огнестрелна рана

През 1865 година умира президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн. На 14 април той е прострелян и на 15 април той умира. Той е бил шестнадесетият президент на САЩ, а също и най-високият (193 см.)

Линкълн твърдо се противопоставя на робството, а лозунгът, под който преминава управлението му, е за обединяване на нацията. Той е изключителен политик, който се доказва като лидер по време на война, умело балансиращ между конкуриращи се идеи и обединяващ съперничещи си групи в името на общата кауза.

Инсулинът става общодостъпен

През 1923 година инсулинът става общодостъпен за всички болни от диабет.  Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкраса (задстомашната жлеза). Той е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние диабет.

Провежда се за пръв път конкурсът „Мис Свят”

„Мис Свят” е първият и най-стар ежегоден конкурс за красота в света. Конкурсът е създаден от британеца Ерик Морли и стартира за първи път през 1951 година в Лондон.

След смъртта на Ерик Морли през 2000 г., съпругата му Джулия Морли наследява форума и става официален собственик на конкурса. Към момента „Мис Свят” е най-големият международен благотоворителен телевизионен формат за красота. Конкурсът се излъчва на живо в над 280 държави от цял свят. Ежегодно във форума участие вземат над 130 представителки, победителки от националните селекции на държавите си.

Пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж

През 2019 година пожар гори в катедралата Нотр Дам в Париж, в следствие на които рухва кулата-стрела. След трагедията за по-малко от два дни са събрани 880 милиона евро за реконструкция на катедралата.