Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Открит е мостът Александър III в Париж

Мостът Александър III е официално открит през 1900 година от френският президент Емил Лубе по повод Световното изложение.

„Александър III“ е пътен мост над река Сена във френската столица Париж. Той често определян като най-екстравагантния и декориран мост в града. Построен е от 1896 до 1900 година и е кръстен на император на Русия. По това време Франция и Русия са съюзници.

Конструкцията му е авангардна за времето си. Общата дължина на моста е 160 m, а ширината му е 40 m. Той е богато украсен с лампи, херувими, нимфи и крилати коне в стил ар нуво.

Титаник потъва

През 1912 година по време на първото си и единствено плаване през Атлантическия океан корабът Титаник се сблъсква с айсберг и в нощта на 14 срещу 15 април потъва, след като се разцепва на две части.

Агонията на най-луксозния за своето време пътнически кораб, обявен предварително за „непотопим“, продължава два часа и четиридесет минути. За няколко часа загиват около 1500 души пътници и екипаж.

В нощта на фаталната среща на „Титаник“ с гренландски айсберг, друг кораб съобщава, че е заобиколен от ледове и се налага да спре до сутринта, радистите на Титаник обаче, игнорират съобщението и не го предават.

Малко по-късно същата вечер двамата наблюдатели на марса на Титаник алармират за наличие на айсберт по курса на кораба. Първият помощник-капитан Уйлям Мърдок, който се намира на мостика дава стандартната при подобна ситуация команда: „Ляво на борд, машини пълен назад!“, но сблъсъкът е неизбежен – ледената скала разпаря корпуса от носа по протежение на десния борд.

Интересен факт е, че при разследването на катастрофата много анализатори са на мнение, че ако корабът е бил посрещнал айсберга с носа той е щял да остане на вода.

Регистриран е първият трус на Чирпанското земетресение

През 1928 година на днешния ден е регистриран първият трус на Чирпанското земетресение, което е с магнитут 6,8 по Скалата на Рихтер.

Чирпанското земетресение е поредица от сеизмични трусове между 14 и 25 април край Чирпан, Поповица и Гълъбово в Маришкия сеизмичен район в Южна България. Най-силният от трусовете е на 18 април с магнитуд 7,0 по Рихтер и се намира в Поповица, Пловдивско.

Откраднати са картини на Ван Гог за половин милиард долара

През 1991 година от музея на Ван Гог са откраднати 20 картини на стойност 500 млн. долара.

Винсент ван Гог безспорно е сред най-популярните и значими художници живели някога. Мнозина възприемат Ван Гог като "лудия" художник, или просто като измъчената душа, рисуваща в лудост, която му коства лявото ухо.

Често пъти неговият артистичен гений е засенчван от онези, които възприемат картините му само като визуални прояви на един смутен ум.

Безспорно като всеки един друг художник, стилът на Ван Гог е повлиян от негови съвременици или от велики художници преди него, но това не пречи той да развие толкова характерен и уникален стил, който да идентифицира изкуството му като негово.

Разбира се, като всеки един велик талант на своето време, той остава недооценен и произведенията му не се купуват.