Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Стефан Душан обявява създаването на Сръбското царство

През 1346 година в Скопие средновековният владетел на Сърбия Стефан Душан обявява създаването на Сръбското царство, което заема голяма част от Югоизточна Европа.

По негово време Сърбия достига предела на своето териториално разширение, превръщайки се в най-силната балканска държава.

Сръбското царство или Душановата империя просъществува само 25 години. В този период то е една от най-силните държави на Балканите и една от големите страни в Европа.

Приета е първата българска конституция. Днес отбелязваме Деня на Българската Конституция и юриста.

През 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Конституцията на Българското княжество цели да закрепи юридически социално-икономическите и политическите изменения в българското общество след Освобождението.

Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си. Тя е вдъхновяващ израз на идеите на модерната епоха, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.

За първи път жена прелита Ла Манш със самолет

През 1912 година американката Хариет Куимби става първата жена, която прелита Ла Манш със самолет.

 На 15 април, но през 1954 година друга американка – Джералдина Мок, става първата жена, осъществила околосветски самолетен полет.

Атентатът в църквата „Света Неделя”

През 1925 година група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на БКП взривяват купола на църквата „Света Неделя” в София. През това време в храма има множество хора на церемонията по погребението на народния представител от Демократическия сговор генерал Константин Георгиев.

Това е най-големият терористичен акт в историята на България. Целта му е била да бъдат ликвидирани представители на висшия държавен и военен елит – офицери, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III.. При атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си.