Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Обезглавена е Ан Болейн, кралицата чийто призрак е единственият в света, който притежава официално съдебно решение за своето съществуване.

Ан Болейн прави своя дебют пред обществото на грандиозното празненство в Шато Верт (Зеленият замък) в чест на имперските посланици. Там тя участва в сложен танц, партнирана от други дами. Тя бързо се превръща в една от най-стилните и образовани жени в двора и съвсем скоро много млади мъже започват да се състезават за нея.

Когато крал Хенри VIII е на 35 години се влюбва в 19-годишната Ан Болейн. Някои казват, че тя не се поддавала на опитите на краля да я прелъсти, като отказвала да стане негова любовница. Но за по-малко от година, той ѝ предложил брак и Ан приела.

Но всички били против сватбата: и първата съпруга на Хенри – Екатерина Арагонска, за която бил женен от 20 години, и папата, който отказал да разреши развода им, и придворните с техните интриги, и народът, който обичал Екатерина и затова мразел Ан. Никой не се интересувал, че тя била сред най-образованите жени на своето време, говорела няколко езика и свирела на музикални инструменти. Тъй като била живяла няколко години във Франция, веднага била наречена “френската уличница”. Дори я обявили за вещица.

В допълнение, през лятото на 1528 година в Лондон избухнала епидемия от чума – за която, естествено, била обвинена тя. Освен това, вместо очаквания наследник на трона, на 7 септември 1533 г. Ан ражда дъщеря – Елизабет I. Следват две неуспешни бременности. Тя не успява да роди на краля обещания син.

Враговете ѝ в двора се организират срещу нея, като използват нарастващия интерес на краля към бъдещата му любовница Джейн Сиймур. Срещу Ан е поведено разследване и тя е обвинена във вещерство, кръвосмешение, изневяра, предателство, заговор срещу краля. Въпреки неубедителните доказателства срещу нея, Ан е осъдена и обезглавена в същия Тауър, където била коронясана само 3 години по-рано.

Ан Болейн се появява отново отново на 19 май 1861 година в Тауър, но този път, като призрак. Не случаен призрак, а единственият, който е признат официално от съда за истински!

Една вечер офицер от охраната забелязал светлина в параклиса “Свети Петър”. Отишъл да провери кой е влязъл – в параклиса бавно преминавало шествие – около петдесет човешки фигури в богато украсени старинни костюми. Както вървели, те бавно се разтваряли във въздуха. Една жена в края на процесията се обърнала. Полицаят успял да види, че на медальона върху шията й е гравирана латинската буква “В”.

Призракът й бил забелязан точно 325 години след зловещия ден.
Оттогава охраната започнала да го среща из целия замък. Настъпила паника. Неколцина войници и служители влезли в болница с диагноза “халюцинация”. Други подали молби за напускане. А веднъж намерили един от часовите в безсъзнание на пода. Когато дошъл на себе си, разказал, че срещнал жена в бяло. Понеже не спряла, я пробол с щика си – но острието преминало като през въздух и той припаднал от ужас.

Всичко щяло да бъде забравено, но точно тогава в Тауър очаквали посещение на кралското семейство. Обвинили часовия в измяна към короната и го изправили пред военен съд. Ала свидетелите потвърдили странния случай. Тогава започнало сериозно разследване. Поканили професионални историци, които разказали историята на Ан Болейн.

Процесът срещу часовия продължил няколко години. Историците били категорични: призраците обикновено се появявали близо до своите гробове. Но никой не знаел къде точно е погребана злочестата кралица. Решили да проведат следствен експеримент. Подът на параклиса бил отворен. И се оказало, че там наистина почиват останките на Ан Болейн и още десетки приятели и роднини, екзекутирани заедно с нея.

При това положение военният съд произнесъл присъдата: привидението е реално, а часовият – невинен. Така и до ден-днешен призракът на Ан Болейн е единственият в света, който притежава официално съдебно решение за своето съществуване. Нещо повече – били му издадени два документа: “лично свидетелство” и “разрешение за престой в кралския Тауър”

Отбраната на Бачо Киро и Поп Харитон пада – Дряновският манастир е превзет от османската войска

Дряновският манастир играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг, тук са струпани запаси от храни и оръжие.

През 1876 година в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон – първият бунтовнически отряд в Търновски окръг и България. Манастирът е обграден от турците, а четата на Бачо Киро и Поп Харитон води 9-дневна битка, в която почти всички загиват за свободата на България.

Създадено е пионерското движение за деца

Пионерското движение е създадено в СССР и е за деца на възраст от 10 до 15 години. Под пионерско движение се разбира дейност на детска комунистическа организация, съществувала в бившите социалистически страни. Членовете на тази организация се наричат пионери.

Въпреки че и в някои капиталистически страни съществуват пионерски организации, те не са масови, не са контролирани от правителството, и не са свързани с конкретна политическа сила. Те са демократични и независими и изповядват марксистки идеали.

Арестуван е Алфред Розенберг

Алфред Розенберг е един от главните военнопрестъпници на нацистка Германия през Втората световна война. Той е арестуван през 1945 година, по късно екзекутиран.

Розенберг е главен расов теоретик на нацистката партия. Той ръководи изграждането на човешка расова „стълба“, която оправдава расовата и етническата политика на Хитлер. Розенберг поставя негри и евреи на дъното на стълбата, а на върха стои бялата арийска раса, като промотира скандинавската теория, която разглежда нордиците като „господстваща раса“, която е по-висша от всички останали, включително и от други арийци (индоевропейци). Също така открито се противопоставя на хомосексуалността, разглежда като пречка за разрастването на северното население.