Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Наполеон абдикира

През 1814 година по силата на договора от Фонтебло Наполеон абдикира и е прогонен на остров Елба. На трона се възкачва Луи XVIII. В първите години на управлението на Наполеон той се ползва от  поддръжката на населението, заради оживление в икономиката, ръст на заплатите и равни възможности. Бонапарт изглеждал като спасител на Франция, а военните победи носели чувство на гордост.

Заради войните, които продължават 20 години, наборите в армията се състоят от все по-малко и все по-млади и неопитни войници, френската промишленост се намира в икономическа криза, а буржоазията не вижда смисъл от завоеванията на Наполеон и се настройва против

Агресивната външна политика на Бонапарт настройва срещу него цяла Европа и това води до свалянето му от власт, той се опитва да сложи край на живото си, но опитът е неуспешен. Той получава свое владение малкия остров Елба в Средиземно море и се отправя на заточение.

Обявен е герба на Русия

През 1857 година руският цар Александър II одобрява герба на Русия –  червен щит, на който е изобразен двуглав орел с короновани глави, а между тях – трета голяма корона на Петър Велики. В ноктите си орелът държи скиптър и златно кълбо с кръст, който символизира държавната власт. На гърдите си има друг щит на Московското княжество, който представлява изображение на св. Георги промушващ змей.

Премахване шогуната в Япония.

През 1868 година е премахнат шогуната в Япония. Шогун е военен чин и историческа титла в Средновековна Япония. Рангът е равен на генералисимус, най-високия чин в армията.

Шогун означава върховен военен диктатор. Само един човек може да притежава титлата и само императорът, в качеството си на божествен син на небето, може да му даде титлата. С назначаването си шогунът получава абсолютна власт: печата и правата на императора. Шогунът управлява от името на императора.

Управляващата военна система на шогуна се нарича шогунат, а управленската структура - бакуфу. В историята на Япония шогуните са 15.

Боб Дилън дебютира в Ню Йорк

През 1961 година в Ню Йорк дебютира  Робърт Алън Цимерман, познат с артистичния си псевдоним Боб Дилън. Той е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист. Носител е на Нобелова награда за литература през 2016 година.

Боб Дилън оказва огромно влияние в поп музиката. Обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Дилън прави революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове, често определяни като поеми.

Създаден е Пинко Розовата пантера

През 1964 година Фриц Фреленг и Дейвид ДеПати създават образа на Пинко Розовата пантера. Той е главният герой в едноименната поредица къси анимационни филми.

Заловен е италианският мафиотският бос Бернардо Провенцано

През 2006 година в Корлеоне е заловен е мафиотският бос Бернардо Провенцано. Наричан е с прозвището „Булдозерът“ и е член на сицилианската мафия (Коза Ностра).

Провенцано е глава на мафиотската фамилия Корлеонези – клон на мафията, възникнал в град Корлеоне. Смята се, че през последните 4 десетилетия той е бил босът на босовете (капо ди тути капи) в цялата Сициалианска мафия до официалното му арестуване.

Открит Музей на журналистиката и новините във Вашингтон

През 2008 година във Вашингтон в новострояща се гсграда е открит Музей на журналистиката и новините. Наречен е Нюзиъм.