Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Започва Американската война за независимост

През 1775 година започва въоръжена съпротива срещу политиката на Британската империя, наречена Американската война за независимост.

Войната започва като битка между Кралство Великобритания и Тринадесетте бивши британски колонии на американския континент, и завършва като война, завладяла американския и европейския континенти.

Първият скок с парашут от самолет

През 1919 година американецът Лесли Ървин регистрира първия преднамерен скок със свободно падане от самолет с последващо разтваряне на парашута край Дейтън, Охайо.

Лесли Ървин е роден на 10 септември 1895 г. в Лос Анджелис. Той става каскадьор за нововъзникналата калифорнийска филмова индустрия, за която е трябвало да изпълнява акробатика на трапеци под балони и след това да се спусне с парашут.

Създателят на ЛСД е първият човек опитал наркотика

През 1943 година швейцарският химик Алберт Хофман за първи път умишлено приема синтезирания от него наркотик ЛСД. Той прави това, което всеки отговорен учен прави - експериментира върху себе си. Приема доза от 250 микрограма в собствената си лаборатория, мислейки си, че това е напълно нормално количество. В наши дни е ясно, че Хофман е прекалил с дозата - в момента стандартът е до 200 микрограма.

За по-малко от час той започва да изпитва най-разнообразни емоции и халюцинации. Убеден е, например, че колегата в съседната лаборатория всъщност е вещица и така стига до заключението, че полудява. Мисълта за това го плаши повече и от тази за съседа-вещица и затова Хофман изпитва силна нужда да се прибере вкъщи и да си почине.

Заради ограниченията по време на войната обаче химикът няма личен автомобил и трябва да измине пътя до дома си с колело. Пътуването се оказва доста стресиращо преживяване - непрекъснато вижда размазано и има усещането, че е напълно неподвижен. В други моменти ученият се чувства така, сякаш демон е завладял тялото му и контролира всяко негово движение.

След тази случка 19 април става популярен като Ден на велосипеда.

22 април същата година той описва експеримента и възприятията си, които бележки по-късно помества в книгата си „ЛСД – моето трудно дете“

Пикът на своето състояние описва като "странен и непознат свят", който няма нищо общо с реалността. В бележките си Хофман отделя много голямо внимание на халюциногенното си прибиране с велосипеда, а неговите записки тепърва ще се вдъхновят редица учени, които и до ден-днешен се опитват да насочат силата на LSD към лечение на психични заболявания. Това, което той не предполага, е как откритието му може да бъде използвано за забавление.

Откритието на Хофман, предназначено да помага, изведнъж се оказва навсякъде и то с доста лоша репутация. В научните издания се появяват статии, които твърдят, че поне 15% от пациентите в психиатрични клиники са попаднали там заради LSD.

Открита е Казанлъшката гробница

През 1944 година случайно е открита Казанлъшката гробница под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на града.

Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна гробница, която се намира в Казанлък и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датирана е в края на IV в. пр. Хр. – началото на III в. пр. Хр. и от 1979 е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.