Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Най-бурното изригване на вулкан в съвременната история

През 1815 година Вулканът Тамбора в Индонезия започва най-бурното изригване в съвременната история, в резултат на което загиват 71 000 души.
Тамбора е един от най-големите активни вулкани в света. Изригването е оценено на 7-ма степен, а изхвърленото в атмосферата количество пепел е можело да покрие държава с размерите на Гърция (131 хил. кв. км.).

След това настъпват глобални климатични промени, изригването продължава 10 дни, а следващата година, 1816-та, е известна като „годината без лято“ заради ниските температури вследствие от пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса. Този студ засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души.

Излита в космоса първият български космонавт Георги Иванов

1979 година в 20:34 часа московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов.

Основната цел е било скачване със станцията „Салют-6“, където се намират други двама астронавти. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз-32“ и да се приземи с нея.

Това не се получава, тъй като има причинена авария, която остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата.

Открит е 11-километровият мост Сето в Япония

През 1988 година след 10-годишно строителство е открит 11-километровият мост Сето, съединяващ японските острови острови Хоншу и Шикоку.

През 2001 година България е извадена от негативния Шенгенски списък и за българите отпада изискването за визи в ЕС.

Уолтър Хънт патентова безопасната игла

През 1849 година американецът Уолтър Хънт патентова безопасната игла.

Той я изобретява по една-единствена причина – нуждаел се от пари. Само броени часове по-късно продава правата над нея. Оттук насетне родители и бебета си спестяват излишните писъци и кръв, предизвикани от случайни убождания със стандартна игла.