Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Избухва Априлското въстание

На 20 април 1876 година избухва преждевременно в Копривщица Априлското въстание, организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и османските власти. Сигурна информация за „предприятието“ обаче те получили от Ненко Терзийски от Балдово. От Пазарджик, в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“.

При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие полицията.Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“.

Още следобеда на същия ден Георги Бенковски, съобразно с решението от Оборище за избягване на провал, обявил преждевременно началото на българското въстание. Това избързване с десетина дни изненадало комитетите и повлияло негативно на цялата революционна акция. То обаче било наложено от самите обстоятелства.

За първи път тази година, заради Covid-19, чествания по повод 141 години от Априлската епопея ще бъдат отменени.

Аполо 16 каца на Луната

1972 година - Аполо 16 каца на Луната. Това е десетият пилотиран космически полет от програмата Аполо и петата мисия, която каца на Луната.

По това време мисиите до Луната са вече рутинна за НАСА операция. Това е причината двата последни пилотирани полета, Аполо 16 и Аполо 17, да протекат изключително успешно, без каквито и да било технически или други проблеми.

Българин изкачва Еверест

През 1984 година Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва най-високият връх в света - връх Еверест.

Загива, спускайки се обратно към базовия лагер на 22 април. Посмъртно е награден с орден и почетното звание „Герой на Народна република България“. Христо Проданов е 155-ият алпинист, изкачил се на Еверест. Той е 13-ият, направил изкачване без кислород, и първият, изкачил се по Западния гребен без кислород. Също е и първият алпинист, който изкачва върха през месец април, когато условията за изкачване са много тежки.