Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Екзекутирана е първата жена обявена за вещица в Америка

На 26 май 1647 година в Хартфорд, столицата на щата Кънектикът в САЩ е извършена първата в Америка екзекуция на жена, призната за вещица.

В миналото за вещици, често са обявявани жени или мъже, които са били екзекутирани публично. Разбира се, погледнато от днешна гледна доказателствата за това, че някой е вещица/вещер са абсурдни.

Двата белега, по които били разпознавани са често срещани. Единият бил животното на вещицата, което се смятало, че е изпратено от дявола и се наричало пакостник. То можело да бъде всякакво - черна котка, куче, дори и хлебарка, която случайно е попаднала в дома на разследвания. По този признак не е никак трудно да обявиш някой за вещица или вещер. Обикновено пакостникът бил черна котка и затова, ако някоя възрастна жена се грижела за своите котки, много често била обвинявана във вещерство.

Вторият признак бил също толкова, често срещан. След като имало подозрения, че някой се занимава с магии било достатъчно да открият по тялото му символ – родилен белег, бенка, брадавица или обикновена пъпка. Когато някой е обвинен във вещерство го събличали гол и претърсвали за този белег, а след това търсели и пакостника на магьосника.

След като са признати за вещерство, жените/мъжете били подлагани на ужасяващите мъчения, след които всички признавали вината си и били екзекутирани, най-често чрез изгаряне.

Панайот Волов се удавя

Панайот Волов е главен апостол на Четвърти Панагюрски революционен окръг с помощник Георги Бенковски. В резултат на организаторската им работа са създадени десетки частни революционни комитети. В организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на Априлското въстание.

При избухване на въстанието Волов е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др. Оказва помощ на въстаниците.

След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно със свои съмишленици. След предателство е ранен и при опит да преплува река Янтра край град Бяла, Русенско се удавя на 26 май 1876 година.

Адолф Хитлер поставя първия камък на завода на Фолксваген

Фолксваген в буквален превод от немски означава „кола на народа“. Немската автомобилна марка е една от многото, принадлежащи на концерна Фолксваген. Седалището ѝ се намира във Волфсбург, основният пазар на концерна е Китай, който генерира 40% от продажбите и приходите.

Историята на концерна „Фолксваген“ започва през есента на 1933 г. в Берлин. Събеседниците са трима: Адолф Хитлер, Якоб Верлин, представител на Даймлер-Бенц, и Фердинанд Порше. Хитлер поставя изискване: за немския народ да се създаде здрав, сигурен автомобил, струващ не повече от 1000 райхсмарки. Освен това, автомобилът трябва да се произвежда в нов завод, олицетворяващ „нова Германия“. На лист хартия той нахвърля скица, означава основните точки от програмата и пита за името на конструктора, който ще носи отговорността за изпълнението на правителственото задание. Якоб Верлин предлага кандидатурата на Фердинанд Порше. Наричат бъдещия автомобил „Фолкс-Ваген“ („народен автомобил“).

На 26 май 1938 г. в град Волфсбург Адолф Хитлер сам поставя първия камък на завода на Фолксваген.