Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България. 

Екатерина II прави тайни експерименти с болни от чума

През 1771 година Екатерина II заповядва да започнат тайни медицински експерименти с безнадеждно болни от чума. Целта е да се открие лечение на болестта, която по това време е засегнала голяма част от населението на Русия.

София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст, с православно име Екатерина Алексеевна, е иператрица на Русия от 1762 година до смъртта си. Тя е най-дълго управлявалият владетел на Руската империя, като периодът на нейното управление често е наричан „Златен век“ и е сочен като пример за просветен абсолютизъм.

ЕП подкрепя договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС

През 2005 година Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договор за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, който влиза в сила от 1 януари 2007 година.

Извършено е първото изпитание на атомна бомба в Сахара

През 1960 година, в алжирската част на Сахара, Франция извършва първото изпитание на атомна бомба.

За пръв път афроамериканец печели Оскар

През 1963 година Сидни Поатие става първият чернокож актьор, който печели Оскар. Той поличава престижната награда за играта си във филма  „Полски кринове“.  

Сидни Поатие е американско-бахамски актьор и режисьор. Той е носител на и на наградите „Златен глобус“ и „BAFTA“. През 1999 година Американският филмов институт включва Поатие под номер 22 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото Холивудско кино.

Извършена е първата бомбардировка над София през Втората световна война

През 1941 година, по време на Втората световна война, британската авиация извършва първа бомбардировка над София, която е без жертви.

През цялата война жертвите за страната са 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече.