Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Загива Индже войвода

През 1821 година, по време на сражение край град Скулени с османската армия е убит Индже войвода. Той е един от най-прославените български хайдути. За него има много различни предания и е възпят в много народни песни, представящи го като закрилник на българите.

Истинското му име е Стоян, в последствие получава прякора си Индже, което в превод от турски означава тънък. На седемгодишна възраст е даден от втория си баща в школата за еничари в Цариград. Включен е във формирование за изтребване на разбойници. По пътя към България убива турския военен ръководител и е избран за главатар.

Александър I Батенберг е избран за княз на Третата българска държава

През 1879 година на 1 Велико народно събрание принц Александър I Батенберг е избран за княз на Третата българска държава измежду трима кандидати.

Александър Батенберг става първият български княз след Освобождението на България. В изборната декларация народните представители изтъкват участието му в Освободителната война. На 26 юни същата година полага клетва в Търново и поема управлението.

По време на неговото управление се извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година.

 

Учредено е филмовото студио Metro- Goldwyn- Mayer

През 1924 година след сливането на Metro Pictures, Goldwyn Pictures и Louis B. Mayer Company е учредено е филмовото студио Metro- Goldwyn- Mayer.

Metro-Goldwyn-Mayer е американска компания, занимаваща се главно с производство и разпространение на филми и телевизионни сериали. От 1924 до 1942 г. е безспорният лидер в холивудската киноиндустрия.

За пръв път Дафи Дък се появява във филм

През 1937 година Дафи Дък се появява за пръв път във филм на Warner Bros. Патока Дафи е анимационен герой от филмчетата на „Шантави рисунки“ и „Весели мелодии“.

Действително всеки аниматор от Warner Bro оставя своя отпечатък върху патока Дафи. Може да е откачен закрилник в някое филмче, но в следващото може и алчно да търси слава.

Излиза първият албум на Ролинг Стоунс

През 1964 година в Англия излиза първият албум на гупата Ролинг Стоунс, озаглавен „Ролинг Стоунс“.

Ролинг Стоунс  английска рок група, създадена в Лондон през 1962 година. Първият ѝ устойчив състав включва лидера на групата Брайън Джоунс (китара, хармоника, клавишни), Мик Джагър (водещ вокал, хармоника), Кийт Ричардс (китара, вокал), Бил Уайман (бас), Чарли Уотс (ударни) и Иън Стюарт (пиано).