Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Гео Милев е ранен и губи окото си

През 1917 година, по време на Първата световна война, българският поет и публицист Георги Милев Касабов, известен като Гео Милев е ранен.  Неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око.

Адолф Хитлер и дългогодишната му любовница Ева Браун се омъжват

Слушали сме много за Адолф Хитлер. Знаем много за него като диктатор, но какво знаем за него и съпругата му?

Ева Браун е немски фотограф и модел. На 17 години започва работа като асистент на фотографа на нацистката партия. Именно фотостудиото е мястото, където Ева и Адолф се виждат за първи път през 1929 година, а любовта им пламва веднага и това ясно се вижда от жестовете на Хитлер.

Когато посещава студиото, той често носи на Ева цветя и бонбони и целува ръката ѝ, не пропуска и дълбокия поклон.

Когато връзката на Хитлер и Ева започнала, той живеел и имал връзка с племенницата си Гели Раубал. Хитлер обичал Гели, но чувствата не били взаимни. Тя му съобщила, че заминава за Виена, за да се омъжи за друг. Това вбесило Хитлер. Двамата прекарали нощта в ожесточени спорове, а на следващия ден Гели била открита мъртва. Тя сложила край на живота си по собствено желание.

Последвалата депресия на фюрера го сближава още повече с Ева. След като се уверява, че тя е от арийско потекло, Адолф започва тайните си взаимоотношения с нея. През цялото време Хитлер я крие от приятелите си, от членовете на Нацистката партия и от широката общественост.

Въпреки това на Браун са ѝ осигурени много привилегии – прави неща, немислими за времето, в което живее, като четенето на чуждестранна преса например. Има личен автомобил "Мерцедес", шофьор, прислужница и охолен живот.

Хитлер определя себе си като привлекателен мъж и докато е тайно с Браун, има любовни афери с много други жени. Ева прави два опита да сложи край на живота си от отчаяние и ревност. Въпреки изневерите и тайната обаче Адолф я посочва в завещанието си за пръв наследник.

На 29 април 1945 г. двойката сключва брак, докато се укрива във фюрербункера на Райхканцлерството. В същия ден върху кучето на Адолф е тествана капсула с цианид. Когато достигат канцлерството, руснаците откриват изгорелите тела на самоубилите се Адолф и Ева Хитлер, както и мъртвите Йозеф и Магда Гьобелс, заедно с техните деца. Едва тогава Германия, а по-късно и целият свят, разбира за тайната любов на фюрера и момичето от Мюнхен, продължила до момента, в който двамата поглъщат отровата, за да не бъдат заловени живи.

Принц Уилям се омъжва за Кейт Мидълтън

Днес принц Уилям, Хрцог на Кеймбридж и Кейт Мидълтън отбелязват деветата си годишнина от сватбата им през 2011 година.

Кралската двойка се запознава в университета Сейнт Андрюс в Штландия, където Кейт учи история на изкуството, а принц Уилям учи за магистър. През 2006 година официално е съобщено, че Кейт Мидълтън ще получи лична охрана, осигурена от Департамента за кралска и дипломатическа сигурност.

През 2010 година официално е обявено, че двойката ще сключи брак през 2011-та. Според съобщението Кейт и Уилям са се сгодили през октомври

29 април е Международен ден на танца

Празникът се чества от 1982 година по решение на ЮНЕСКО. Денят е избран не случайно. На 29 април е рожденият ден на френския хореограф Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като "бащата на съвременният балет".

На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – театрални опери и балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.